{mosimage}Бришејќи ги солзи од очите, Бил Гејтс го најави своето пензионирање пред 700 вработени во конференциската сала на Microsoft Corp. Тој ќе остане почесен член на одборот на компанијата, а комплетно ќе се посвети на неговата филантропска фондација Мелинда и Бил Гејтс.

Прочитај повеќе

{mosimage}На почеток сакам да направиме мала анализа на нашето бизнис поднебје во поглед на idea generation за постигнување на предност. Школски, ќе си направам мала листа за тоа во кои бизнис процеси најмногу е потреба инвентивноста и во кои би можело да се побара решение за диференцијалната предност.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во денешно време скоро е невозможно да не го слушнете/прочитате изразот "веб 2.0" (web 2.0) на било која конференција, семинар или пак на веб сајт кој има врска со интернет или информатичката технологија. Веб 2.0 е "обичен" израз кој во последно време стана тренд на интернет и во светот на дигиталниот дизајн. Изразот веб 2.0 […]

Прочитај повеќе

{mosimage}”Самиот производ беше важен, како што беше и целата маркетинг стратегија; но на крајот тоа што ја направи разликата беше посветеноста кон производот и кон клиентот.”

Прочитај повеќе

Бидејќи веќе има едно објаснување што точно претставува IDS (Intrusion Detection System), разните видови IDS и за што служат, ќе започнеме со инсталација и конфигурација на еден таков систем за детекција на наметнувања. За оваа пригода го избрав најпознатиот и највеќе распространетиот IDS систем во светот –Snort.

Прочитај повеќе

{mosimage}Како што спомна колешката во воведниот текст, не сакаме да ви кажуваме статистики, споредби со странски эемји и да ви пренесува експертско энаење стекнато во туѓина. Затоа, во овој текст, сакам на мошне едноставен начин да ја пренесам практичноста од имање вебсајт и што со него.

Прочитај повеќе

Денеска ќе видиме како да ја инсталираме најновата верзија на Убунту (8.04 – Hardy Heron), која ја препорачувам на сите почетници на Линукс како нивна прва дистрибуција. Туторијалот е објаснет во детали, со цел да може секој да го инсталира без разлика дали е експерт или почетник во областа на ГНУ/Линукс.

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако Израел забранува посета на Палестинци без дозвола во Израел, и забранува Израелците да ја посетат Палестинa, тоа не спречи да се формира ИТ компанија, која е водена од претставници на двете нации. G.ho.st е компанија које се обидува да направи веб оперативен систем, систем кој ќе овозможи на корисниците да си имаат бесплатен персонализиран […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера, случајно фатив еден дел од филм, кој сакам да го споделам, эа да ме сфатите целосно. Имено, сцената опфаќаше дел од час на факултет эа ликовни уметности, во кој професорот им ги коментираше слободните цртежи на студентите.

Прочитај повеќе

{mosimage}Како што истакнува и популарната Wikipedia: виртуелни велигденски изненадувања или велигденски јајца (директен превод од англискиот термин “Easter egg”) претставуваат намерни вметнувања на скриени пораки или додатоци во нешто како на пример филмови, книги, CD/DVD, компјутерски програми и апликации или пак видео игри.

Прочитај повеќе

{mosimage}1) Десктоп ранливости – Internet Explorer, Mozilla Firefox и Windows оперативниот систем нудат работна околина богата со разни цели и ранливости кои лесно се експлоатираат, особено кога корисниците немаат секогаш надоградедени системи.

Прочитај повеќе

Следнава статија ќе ви прикаже како да инсталирате Fedora Linux Core 8 на вашиот компјутер. Во овој случај, јас ја инсталирам на виртуелна машина бидејќи веќе ја имам инсталирано на компјутерот. Постапката е целосно иста како и при инсталација на компјутер. Потребни работи: Едно DVD/CD со Fedora Core 8 и малку време.

Прочитај повеќе