Видеото покрива анализа на финансиските пазари и влијанието на големи настани (како финансиската криза или КОВИД-19) врз истите. Времетраењето е нешто под 20-минути и е наменето за почетници со програмскиот јазик Python. Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и на туторијалите.

Прочитај повеќе

Почнува нова серија на видео туторијали на Никола Ѓоргиев, кој досега сподели неколку серии видео-лекции за популарни и корисни технологии. Новите туторијали се за HTML и CSS, и вообичаено започнуваат со претставување на алатките. Во случајов тоа е Visual Studio Code и неколку корисни екстензии за алатката. Туторијалите се наменети за почетници и не е […]

Прочитај повеќе

Видеото посветено на портфолио оптимизација е последниот дел од серијата Python за финансии, во кое е објаснето чекор по чекор како да се најде оптималното портфолие според одреден критериум. Во овие 35 минути, може да научите како да креирате Монте Карло симулација која ќе генерира рандом портфолија, како да ги прикажете истите и како да […]

Прочитај повеќе

Фудбалот е најпопуларниот спорт, па истиот доаѓа со голем број на податоци кои може да бидат предмет на анализа. Видеото покрива анализа на меѓународните фудбалски натпревари од нивниот почеток, користејќи Python. Видеото дава одговор на неколку интересни прашања: Како меѓународните натпревари се развиваат низ годините? Дали има предност доколку одредена земја игра дома, пред своите […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е четврто видео од оваа серија. Со него продолжува обработката на податоци, во дадениов случај ќе дознаеме повеќе за „Relative strength index (RSI)“. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските […]

Прочитај повеќе

Приватноста знае да биде загрозена од сомнителни апликации кои би можеле да се вдомат во вашиот телефон и луѓето кои стојат зад нив лесно би можеле да ја „позајмат“ вашата камера и микрофон и да ѕирнат во вашата приватност. Во случај да имате Android телефон, проверете ја апликацијата Privacy Scanner. Оваа апликација прави брзо скенирање […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е трето видео од оваа серија со фокус на анализа на податоците од претходните две видеа кои се однесуваа на преземање на податоци и на крипто-валути и акции. Серијата започнува со краток вовед и инструкции […]

Прочитај повеќе

Во ова последно видео од ReactJs туторијалот на Никола Ѓоргиев воедно е и последно видео од ToDo апликацијата. Во видеото Никола објаснува како да ја завршиме и последната функционалност од проектот Drag&Drop прередувањето на елементите од листата. Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку туторијали […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е второ видео од оваа серија со фокус на визуелизација на податоци на берза и криптовалути. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските цени на криптовалути, како и на акциите […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските цени на криптовалути, како и на акциите на компаниите кои тргуваат на големите берзи. Овoj пристап за добивање на информации се користи во наредните […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжува развојот на мини проектот кој треба да ги „заокружи“ React туторијалите со Никола Ѓоргиев. Овој пат Никола го објаснува кодот со кој може да ги бришеме ToDo елементите. Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку туторијали на својот YouTube канал. Овојпат […]

Прочитај повеќе

И во ова видео продолжува развојот на апликацијата, поточно планерот. Во овој Никола го објаснува делот на кодот со кој се додава нов ToDо Item. Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку туторијали на својот YouTube канал. Овојпат Никола го споделува своето искуство со JavaScript. […]

Прочитај повеќе