За некои обична играчка, за некои алат со кој заработуваат, дроновите, т.е воздухопловите без екипаж, во минативе неколку години земаат голем замав. Но, доколку не сте внимателни, со дрон може лесно да се направи проблем. Токму поради тоа, во минатите години низ светот, а и кај нас, постепено се носат регулативи и закони кои би […]

Прочитај повеќе

Конечно во HTML и CSS туторијалите дојдовме до делот за CSS. Во ова воведно видео Никола објаснува повеќе за CSS селекторите. Во видеото ќе дознаеме: каде се може да пишуваме CSS, што се селектори, какви селектори постојат и како се користат. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги […]

Прочитај повеќе

MiniTool Video Converter е колекција од алатки кои се првенствено замислени да ви помогнат за конверзија на различни аудио и видео формати, па дури и најразлични формати на слики. Овој моќен конвертер поддржува над 1000 формати. Иако ваквото нешто е импресивно само-по-себе, главната причина поради која го истакнуваме овојпат MiniTool Video Converter е алатката која […]

Прочитај повеќе

Во претходното видео се запознавме со начинот на кој може да форматираме текст, а во овој HTML туторијал ќе се запознаеме со исклучително важни елементи, форми. Формите се елементи кои им овозможуваат на корисниците да внесат податоци. Ова е најкомплексен елемент досега, па и должината на видеото го отсликува ова. За среќа ако видеото ви […]

Прочитај повеќе

Во ова видео ќе се запознаеме со тагови за форматирање на текст. Покрај најчесто користените тагови во видеото може да се видат и тагови кои поретко се користат, а за првпат се споменати и семантички тагови. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на […]

Прочитај повеќе

Во овој дел од туторијалите  ќе се запознаеме со еден од најважните тагови. Хајперлинковите се дел од елементите кој го прават интернет вистинска мрежа, па секако се исклучително важни да ги знаеме. За среќа креирањето на линкови е супер едноставно, па нема да мора многу да се напрегате да запомните сè што е потребно. Никола […]

Прочитај повеќе

Имате Windows 10 на вашиот компјутер, но не сте некако задоволни со неговата брзина? Ова се 3 совети кои би можеле да ви помогнат значително да се забрза севкупното искуство! 1. Ограничете ги програмите кои автоматски се вклучуваат, a избришете го она што не ви го треба Одредени програми не ви се воопшто потребни, а […]

Прочитај повеќе

Во ова видео од HTML и CSS туторијалите ќе се запознаеме како се креираат и кои се основни тагови за креирање на HTML табели. Иако не се фокус на епизодата, за првпат во туторијалите ќе се запознаеме и со атрибути и како се користат. Во ова видео ќе се запознаеме и со популарната екстензија за […]

Прочитај повеќе

Во ова трето видео за HTML и CSS може да се запознаеме со основните HTML-тагови кои се користат. Сите кои ги следат туторијалите, во ова видео може да се запознаат со основните тагови и нивната употреба. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на […]

Прочитај повеќе

Со помош на податоците од Google Trends може да анализираме различни клучни зборови (keyword), но и да споредиме каков е интересот за нив во различни региони. Ова може да ни помогне да носиме подобри и поинформирани одлуки. Ова видео е трет дел од туторијалите фокусирани на Google Trends со библиотеката pytrends и е фокусиран на […]

Прочитај повеќе

Видео туторијалите за HTML и CSS продолжуваат со мета податоците во head. Видеото е кратко, но мета податоците се важни, па може да се запознаете зошто и како се користат некои од нив. Туторијалите се наменети за почетници и не е потребно да имате никакво претходно предзнаење за да може да ги следите. Никола Ѓоргиев […]

Прочитај повеќе

Во октомври, ги разгледавме најголемите предизвици за почетокот на училишната година. Независно од тоа кои се вашите мисли за онлајн наставата, моделот е тука да остане. Но, тоа не значи дека наставата не може да се префрли на вашата омилена конзола за забава. Microsoft Teams е флексибилна платформа и ви дозволува пристап до алатките директно […]

Прочитај повеќе