{mosimage}Ротоскопијата е процес во кој селектираме дел (објект,површина) од сликата (frame by frame) со цел да го модифицираме изолирано од целата композиција. Овој процес бара многу време, нерви и желба за работа и е познат уште како “христовите маки” во видео композитингот. Со ротоскопија можеме да ја контролираме и транспарентноста на делот од сликата кој […]

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе

{mosimage}На сите ни е преку глава од здодевните муабети од типот: "за HDR слика ти е потребен ваков, не, не, таков фотоапарат", "ти треба трипод" и слични дребулии. Од друга страна пак, ги мразиме здодевните фотографии кои изгледаат безнадежно во споредба со професионалните. Со следнава "тајна" ќе можете да скокнете еден чекор напред и да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Подготвувате веб страница, каталог, памфлети, брошути и посакувате модерен финален продукт. Тука во голема мера може да ви помогне една многу едноставна техника во Photoshop т.е. реалистичен одсјај на елементите, фотографиите, текстот… Во продолжение чекор по чекор до реалистичен одсјај во Photoshop CS2.

Прочитај повеќе

{mosimage}Дали сте се нашле во ситуација кога ви е потрбен BitTorrent клиент, а на системот на кој работите истиот не е инсталиран, додека инсталирањето од  X причини не е дозволено. Дали некогаш сте имале потреба да поставите директен download линк до некој торент на Вашата веб страница/блог по чие кликнување download-от ќе започне веднаш. Сум […]

Прочитај повеќе

Security Accounts Manager или SAM фајлот во Microsoft Windows 2000/XP/2003 служи за складирање на кориснички лозинки во заштитена база на податоци. Клучот кој се користи за енкрипција на лозинките е случајно произведен од страна на Syskey услугата. Значи syskey услугата се користи за енкрипција на SAM фајлот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека работиме на компјутерот: слушаме музика, пишуваме текстови во некој едитор, инсталираме програми, бришеме програми, менуваме позадини, икони, теми и слично. Компјутерот додека извршува некоја задача, потребно му е некое привремено место каде што ќе ги складира потребните податоци за извршување (кои ние не ги гледаме), односно место во меморијата за да изврши запишување во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во изминатите неколку години многу случувања докажаа дека не постои и никогаш не постоел 100% сигурен компјутер во светот. Факти кои го подржаа ова тврдење се огромни загуби од сајбер криминалот на фирмите кои трошат милионски суми на сигурноста на своите системи, како на пример Microsoft, Google, Yahoo!, eBay… Овие а и многу други големи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Со се поголемата застапеност на оваа технологија, бројот на задоволни луѓе од Wi-Fi драстично се зголемува. Се поголем е бројот на корисници на мобилни и безжични телефони, како и голем број на лаптоп компјутери со вградени безжични адаптери кои овозможуваат приклучок на интернет каде што има достапна мрежа.

Прочитај повеќе

{mosimage}Командата "shutdown" претставува корисна команда кај Windows оперативните системи која овозможува исклучување на Вашиот компјутер во зададен временски интервал. Обично кога само командата "shutdown" ќе биде извршена, системот реагира со одлогирање на корисникот, но доколку командата биде извршена со дополнителни парамтери, ќе можете да ја конфигурирате на разни начини.

Прочитај повеќе

Ботнети се мрежи од компјутери кои се земени како “заложници” од страна на злонамерен софтвер кој ги контролира и најчесто испраќа СПАМ или други активности и е целосно контролиран од страна на напаѓачот. Овие мрежи несомнено растат во број и моќ. Ботнетите се далечински контролирани од самите создавачи на злонамерниот код или пак од други сајбер криминалци кои можат да пристапат до нив.
 
Ботнети првично беа создадени со цел да испраќаат СПАМ. Тие беа навистина корисни за спамерите бидејќи ги сокриваа вистинската локација и идентитет на спамерот, создавајќи дополнителни тешкотии за анти-СПАМ софтверите. Корисноста на ботнет мрежите подоцна се прошири и за DoS напади, собирање на приватни информации преку снимање на внесени карактери преку тастатура (keyloggers) и други.

Прочитај повеќе