{mosimage}Додека лаптоп компјутерите стануваат се помоќни и подобри, десктоп компјутерите стануваат поевтини. Кој е правиот избор при одлуката да купите компјутер за вашата компанија? Дали малечок, пренослив лаптоп или добриот стар моќен десктоп компјутер? Кои се предностите, кој е вистинскиот избор? Дали треба да го следите трендот и да купите лаптоп?

Прочитај повеќе

{mosimage}Ако сакате вашиот оперативен систем и работната околина да ја чувствувате како навистина ваша, тогаш покрај дотераниот изглед по ваш вкус со сите детали: теми, позадини, икони, распоред на работниот простор, почетни програмите итн. веројатно ќе посакате и да ги смените стандардните звуци.

Прочитај повеќе

{mosimage}NetCat – Армиско ножче како што многумина ја нарекуваат оваа алатка, е алатка за брзи таскови при работа со мрежи и уште покорисна кога ни е потребно на брз и едноставен начин да поврземе два компјутера во облик клиент-сервер. NetCat првично е создадена како UNIX алатка во далечната 1996 од добро познатиот хакер/кракер Hobbit.

Прочитај повеќе

{mosimage}Кога прв пат почнав да користам Windows Vista страшно бев изреволтиран од постојаното јавување на User Access Control опцијата која Microsoft ја претстави во новиот оперативен систем со цел да им порача на корисниците дека се на чекор од правење на нешто што може да влијае на работата на оперативниот систем или апликативните програми.

Прочитај повеќе

{mosimage}Ротоскопијата е процес во кој селектираме дел (објект,површина) од сликата (frame by frame) со цел да го модифицираме изолирано од целата композиција. Овој процес бара многу време, нерви и желба за работа и е познат уште како “христовите маки” во видео композитингот. Со ротоскопија можеме да ја контролираме и транспарентноста на делот од сликата кој […]

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе

{mosimage}На сите ни е преку глава од здодевните муабети од типот: "за HDR слика ти е потребен ваков, не, не, таков фотоапарат", "ти треба трипод" и слични дребулии. Од друга страна пак, ги мразиме здодевните фотографии кои изгледаат безнадежно во споредба со професионалните. Со следнава "тајна" ќе можете да скокнете еден чекор напред и да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Подготвувате веб страница, каталог, памфлети, брошути и посакувате модерен финален продукт. Тука во голема мера може да ви помогне една многу едноставна техника во Photoshop т.е. реалистичен одсјај на елементите, фотографиите, текстот… Во продолжение чекор по чекор до реалистичен одсјај во Photoshop CS2.

Прочитај повеќе

{mosimage}Дали сте се нашле во ситуација кога ви е потрбен BitTorrent клиент, а на системот на кој работите истиот не е инсталиран, додека инсталирањето од  X причини не е дозволено. Дали некогаш сте имале потреба да поставите директен download линк до некој торент на Вашата веб страница/блог по чие кликнување download-от ќе започне веднаш. Сум […]

Прочитај повеќе

Security Accounts Manager или SAM фајлот во Microsoft Windows 2000/XP/2003 служи за складирање на кориснички лозинки во заштитена база на податоци. Клучот кој се користи за енкрипција на лозинките е случајно произведен од страна на Syskey услугата. Значи syskey услугата се користи за енкрипција на SAM фајлот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека работиме на компјутерот: слушаме музика, пишуваме текстови во некој едитор, инсталираме програми, бришеме програми, менуваме позадини, икони, теми и слично. Компјутерот додека извршува некоја задача, потребно му е некое привремено место каде што ќе ги складира потребните податоци за извршување (кои ние не ги гледаме), односно место во меморијата за да изврши запишување во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во изминатите неколку години многу случувања докажаа дека не постои и никогаш не постоел 100% сигурен компјутер во светот. Факти кои го подржаа ова тврдење се огромни загуби од сајбер криминалот на фирмите кои трошат милионски суми на сигурноста на своите системи, како на пример Microsoft, Google, Yahoo!, eBay… Овие а и многу други големи […]

Прочитај повеќе