{mosimage}Честопати се наоѓаме во ситуација кога треба да пренесеме некој фајл од нашиот компјутер до друг компјутер во иста канцеларија кои се поврзани меѓусебно. На пример некој текст треба да се испечати, а единствено еден компјутер има пристап до печатачот. Секако дека има повеќе начини како да го сторите тоа, дали тоа ќе биде преку […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Веб колачиња или cookies се текстуални фајлови кои веб серверите ги снимаат на хард дискот на корисниците. Целта на овој малечок фајл е веб серверите автоматски да го идентификуваат прелистувачот при повторна посета и да ја следат навигацијата низ сајтот. Колачињата автоматски контактираат со веб серверот при секоја нова посета.

Прочитај повеќе

{mosimage}Фудбалчево е навистина како измислено за сите фанови на овој жанр од сајбер гејмингот – фудбалот. Јас се заразив со него, а како што гледам истото ми го рекоа и сите кои што го играат Power Soccer кој изобилува со интересни опции и ветува многу забава.

Прочитај повеќе

{mosimage}Се случи вистинска голгота кога пред неколку години се обидов да вметнам дополнителен превод во веќе постоечко DVD со помош на Adobe Encore. По подолг период на вртење, сучење и импровизизација, успеав некако, но траумите ја одиграа својата улога и јас, “mister lazy ass” си ветив дека ова мора веднаш да прекине. Неодамна почнав на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека лаптоп компјутерите стануваат се помоќни и подобри, десктоп компјутерите стануваат поевтини. Кој е правиот избор при одлуката да купите компјутер за вашата компанија? Дали малечок, пренослив лаптоп или добриот стар моќен десктоп компјутер? Кои се предностите, кој е вистинскиот избор? Дали треба да го следите трендот и да купите лаптоп?

Прочитај повеќе

{mosimage}Ако сакате вашиот оперативен систем и работната околина да ја чувствувате како навистина ваша, тогаш покрај дотераниот изглед по ваш вкус со сите детали: теми, позадини, икони, распоред на работниот простор, почетни програмите итн. веројатно ќе посакате и да ги смените стандардните звуци.

Прочитај повеќе

{mosimage}NetCat – Армиско ножче како што многумина ја нарекуваат оваа алатка, е алатка за брзи таскови при работа со мрежи и уште покорисна кога ни е потребно на брз и едноставен начин да поврземе два компјутера во облик клиент-сервер. NetCat првично е создадена како UNIX алатка во далечната 1996 од добро познатиот хакер/кракер Hobbit.

Прочитај повеќе

{mosimage}Кога прв пат почнав да користам Windows Vista страшно бев изреволтиран од постојаното јавување на User Access Control опцијата која Microsoft ја претстави во новиот оперативен систем со цел да им порача на корисниците дека се на чекор од правење на нешто што може да влијае на работата на оперативниот систем или апликативните програми.

Прочитај повеќе

{mosimage}Ротоскопијата е процес во кој селектираме дел (објект,површина) од сликата (frame by frame) со цел да го модифицираме изолирано од целата композиција. Овој процес бара многу време, нерви и желба за работа и е познат уште како “христовите маки” во видео композитингот. Со ротоскопија можеме да ја контролираме и транспарентноста на делот од сликата кој […]

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе

{mosimage}На сите ни е преку глава од здодевните муабети од типот: "за HDR слика ти е потребен ваков, не, не, таков фотоапарат", "ти треба трипод" и слични дребулии. Од друга страна пак, ги мразиме здодевните фотографии кои изгледаат безнадежно во споредба со професионалните. Со следнава "тајна" ќе можете да скокнете еден чекор напред и да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Подготвувате веб страница, каталог, памфлети, брошути и посакувате модерен финален продукт. Тука во голема мера може да ви помогне една многу едноставна техника во Photoshop т.е. реалистичен одсјај на елементите, фотографиите, текстот… Во продолжение чекор по чекор до реалистичен одсјај во Photoshop CS2.

Прочитај повеќе