Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе

{mosimage}Пред недела дена пишував за како да создадете кратки линкови кои лесно ќе можете да ги постирате на вашите друштвени профили… но сигурен сум дека со зголемената популарност на Twitter и користењето на кратки линкови, на многу луѓе им е смачено од гледање на URL-а создадени преку TinyUrl, BitLy, Is.Gd и други сервиси… Доколку сакате […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google неодамна претстави нов сервис наречен “Google Profiles” кој им овозможува на корисниците да создадат свој профил и да контролираат кои информации ќе бидат поврзани со нивното име. Процесот на создавање на профил е доста лесен и одзема само неколку минути, а сервисот дополнително е поврзан со сите пребарувачки продукти на компанијата, што го прави […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Бројот на корисници на кредитни картички во светот, како и во Македонија, драстично се зголемува, а со тоа паралелно и сајбер криминалците се обидуваат да изнајдат нови начини како да дојдат до информациите поврзани со картичките и истите да ги злоупотребат. Крадењето преку пластична картичка со магнетна лента е многу полесно отколку ограбување на банка, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Кога вашиот хард диск ќе се соочи со висока фрагментација, целиот систем работи побавно, оперативниот систем подолго се вчитува, во некои екстремни случаи дури доаѓа и до системски грешки и самоиницијативни рестартирања на вашиот ПЦ. Особено во денешно време кога секојдневно се соочуваме со голем број на фајлови и нивен трансфер, редовно треба да го […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Bit.ly е веб сервис сличен на TinyURL кој служи за кратење на линковите, односно URL адресите кои подоцна можете полесно да ги споделувате со своите пријатели преку ИМ клиенти, веб сајтови и сл. Откако Twitter дојде на сцена со ограничувањето на постови до 140 карактери, овие сервиси доживеаа вистински бум. Bit.ly не е најкраткиот сервис […]

Прочитај повеќе

{mosimage}AcademicЕarth.org e сервис кој ќе ви пружи одлично образование или пак дообразување на одредени теми. Претходно пишував за YouTube Edu на кој можат да се најдат разновидни предавања од различни светски факултети. Нo AcademicEarth е феноменално организиран сервис и лесен за снаоѓањe за разлика од YouTube Edu во смисол многу лесно можете да си ги […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Многу од универзитетите по светот започнаа да го користат YouTube како алатка на која ги закачуваат видео снимките од предавањата од нивните училници. Тоа придонесе поефикасни „далекуводни“ предавања за студентите кои не можеа да стигнат на предавањата.

Прочитај повеќе

{mosimage}На секого му се има случено по грешка да затвори некој прозорец кој навистина му е потребен а кој не дава дополнителна порака дека сте на чекор да го затворите. Мене лично ми се има случено многу пати. Решението го пронајдов во една малечка апликација која ви овозможува да го оневозможите копчето за затворање на […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи сами по себе се феномен, уште во раните почетоци преку mIRC до сегашните гиганти со 170 милиони корисници (Facebook). Вистинското искуство со интернетот е да се знае кои сервиси да се користат за да се стигне до тоа што не интересира. Така можеби не ви одговара начинот на Facebook, можеби сте повеќе заинтересирани за професионална друштвена мрежа преку која се прават контакти, или пак сакате кратки и брзи разговори? Подолу ќе најдете неколку друштвени мрежи и се надевам ќе ја најдете таа што највеќе ви се допаѓа и ќе го искористите своето онлајн време уште поквалитетно.

Прочитај повеќе

{mosimage}Текстов е преземен од Mashable, и е доста интересен и корисен. Овие сајтови ќе можат да ви помогнат да ја објавите и промовирате вашата книга. Овие сервиси можат да ви помогнат и да си ја дизајнирате книгата и да си нарачете копии. Бидејќи не е наша содржина само ќе ги набројам сајтовите кои ги препорачуваат […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Подолу ќе најдете 3 сајта преку кои можете да ‘стримувате’ во живо од мобилен телефон. Се што ви е потребно се новите 3G мобилни телефони, кои пристигнаа и во Македонија (Blackberry Storm и iPhone, како и Nokia) и одредени апликации или регистрација, зависи од сервисот.

Прочитај повеќе