{mosimage}Доколку редовно го трошите своето слободно (или работно) време на YouTube, сигурно сте се запознаени со фрустрацијата при обидот да преземете и снимите некое видео кое ви се допаднало. Бидејќи сите објавени видеа на YouTube се конвертираат во Flash (.FLV) форматот на Adobe, неможе да се преземаат на едноставен начин. Но, не постои проблем за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Alati.org е интересен сајт кој содржи неколку корисни алатки, односно линкови кои ве водат до корисни сајтови каде може да најдете македонско-поврзани нешта, пример како македонски фонтови или македонски фолклорни песни. Сајтот, како и поголем дел од сервисите се создадени од охридскиот блогер познат како GoodBytes.

Прочитај повеќе

{mosimage}Meebo e Ajax-базиран инстант месенџер кој се наоѓа во прелистувачот преку едноставно пристапување на сајтот Meebo.com. Програмот ви овозможува да се логирате со веќе постоечките кориснички имиња во неколку различни ИМ сервиси како Yahoo! Messenger, MSN, AIM, ICQ, MySpaceIM, Gtalk, Facebook Chat и Jabber. Не се потребни никакви инсталации или регистрации, само пристап на интернет […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Потребнa е веб 2.0 алатка за да се објасни друга веб 2.0 алатка. Twitter е сервис за микро-блогирање кој дозволува само споделување на 140 карактери ограничен текст. Поради тоа многу луѓе не гледаат причина зошто да го користат бидејќи постојат блогови, Facebook, е-маил, СМС пораки кои не се ограничени само на тие 140 карактери. Многумина […]

Прочитај повеќе

Кога станува збор за создавање на документи и пишување на текстови, скоро сите сме научени да користиме софтвер како Microsoft Word, Open Office, Notepad, TextEdit и сл. Со развивање на вебот како платформа за интерактивни и корисни сервиси, се развија и неколку интересни текст едитори кои ни овозможуваат да пристапиме кон напишаните содржини од било […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Pivot Stickfigure Animator е интересна, мала и бесплатна програма за правење на анимации. Програмчето иако малку олд-скул, сепак е одлично за сите кои сакаат да си направат своја оригинална анимација. Вашите идни ликови можете да ги креирате во визуелен едитор со кој ќе можете да го прегледувате, забрзате и да ја подесите големина на анимација […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Shozu е популарна апликација и веб портал кој овозможува да објавувате фотографии и видеа од вашиот мобилен телефон директно на 51 популарни онлајн сервиси како Facebook, Flickr, Twitter, Blip.tv…, да ги пратите преку е-маил или пак да ги закачите на вашиот FTP сервер.

Прочитај повеќе

Кога станува збор за софтвер за професионално уредување на фотографии и графички дизајн, сите знаеме дека Photoshop е вистинскиот избор. Но проблемот со овој “незаменлив” програм е тоа што е прескап за потребите на поголем број дизајнери и фотографери, кои доколку сакаат да го имаат во такви случаи мора да се ориентираат кон пиратерија и […]

Прочитај повеќе

Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе

{mosimage}Пред недела дена пишував за како да создадете кратки линкови кои лесно ќе можете да ги постирате на вашите друштвени профили… но сигурен сум дека со зголемената популарност на Twitter и користењето на кратки линкови, на многу луѓе им е смачено од гледање на URL-а создадени преку TinyUrl, BitLy, Is.Gd и други сервиси… Доколку сакате […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google неодамна претстави нов сервис наречен “Google Profiles” кој им овозможува на корисниците да создадат свој профил и да контролираат кои информации ќе бидат поврзани со нивното име. Процесот на создавање на профил е доста лесен и одзема само неколку минути, а сервисот дополнително е поврзан со сите пребарувачки продукти на компанијата, што го прави […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Бројот на корисници на кредитни картички во светот, како и во Македонија, драстично се зголемува, а со тоа паралелно и сајбер криминалците се обидуваат да изнајдат нови начини како да дојдат до информациите поврзани со картичките и истите да ги злоупотребат. Крадењето преку пластична картичка со магнетна лента е многу полесно отколку ограбување на банка, […]

Прочитај повеќе