{mosimage} Иако на Тwitter сé е текстуално и кратко, сепак има начин како да споделите слики, музика и видео преку микро-блогинг сервисот. Подолу ќе најдете неколку сервиси за споделување мултимедијална содржина. Сите сервиси без разлика дали се работи за музика, слики или видео функционираат едноставно. Се што треба да направите е да се регистрирате на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Ако ви е потребен фонт, Dafont e сајт за вас. Aрхивата содржи илјадници фонтови кои можат да бидат со лиценци за слободно користење или демо верзија. Фонтовите може да ги пребарувате по категории, по азбучен ред или да ги гледате последните фонтови кои се додадени на архивата.

Прочитај повеќе

{mosimage}Busuu.com е друштвена мрежа за секој кој сака да научи еден од четирите јазици – Германски, Англиски, Француски и Шпански. Курсевите, часовите и предавањата се бесплатни и се генерирани од корисниците, така што и вие можете да станете професер и да помогнете на некој да научи јазик.

Прочитај повеќе

Луѓето кои ја создадоа популарната онлајн заедница на дигитални артисти кои учествуваат во дневни натпревари, Worth1000.com, се исто така одговорни за уште еден интернет веб проект, односно станува збор за дизајн платформата Aviary, која претставува колекција од веб 2.0 алатки и апликации за креативни дизајнери. Платформата е базирана на Flash и работи директно од вашиот […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Предноста на лаптоп компјутерите е мобилноста, односно можноста да ги користите каде и да сте, без да имате потреба од електрична енергија… па затоа од голема важност е батеријата на лаптопот да е издржлива и стабилна, и да има животен тек кој ќе е соодветен за вашите потреби. Во првите денови, лаптоп батериите стандардно држат […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Доколку редовно го трошите своето слободно (или работно) време на YouTube, сигурно сте се запознаени со фрустрацијата при обидот да преземете и снимите некое видео кое ви се допаднало. Бидејќи сите објавени видеа на YouTube се конвертираат во Flash (.FLV) форматот на Adobe, неможе да се преземаат на едноставен начин. Но, не постои проблем за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Alati.org е интересен сајт кој содржи неколку корисни алатки, односно линкови кои ве водат до корисни сајтови каде може да најдете македонско-поврзани нешта, пример како македонски фонтови или македонски фолклорни песни. Сајтот, како и поголем дел од сервисите се создадени од охридскиот блогер познат како GoodBytes.

Прочитај повеќе

{mosimage}Meebo e Ajax-базиран инстант месенџер кој се наоѓа во прелистувачот преку едноставно пристапување на сајтот Meebo.com. Програмот ви овозможува да се логирате со веќе постоечките кориснички имиња во неколку различни ИМ сервиси како Yahoo! Messenger, MSN, AIM, ICQ, MySpaceIM, Gtalk, Facebook Chat и Jabber. Не се потребни никакви инсталации или регистрации, само пристап на интернет […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Потребнa е веб 2.0 алатка за да се објасни друга веб 2.0 алатка. Twitter е сервис за микро-блогирање кој дозволува само споделување на 140 карактери ограничен текст. Поради тоа многу луѓе не гледаат причина зошто да го користат бидејќи постојат блогови, Facebook, е-маил, СМС пораки кои не се ограничени само на тие 140 карактери. Многумина […]

Прочитај повеќе

Кога станува збор за создавање на документи и пишување на текстови, скоро сите сме научени да користиме софтвер како Microsoft Word, Open Office, Notepad, TextEdit и сл. Со развивање на вебот како платформа за интерактивни и корисни сервиси, се развија и неколку интересни текст едитори кои ни овозможуваат да пристапиме кон напишаните содржини од било […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Pivot Stickfigure Animator е интересна, мала и бесплатна програма за правење на анимации. Програмчето иако малку олд-скул, сепак е одлично за сите кои сакаат да си направат своја оригинална анимација. Вашите идни ликови можете да ги креирате во визуелен едитор со кој ќе можете да го прегледувате, забрзате и да ја подесите големина на анимација […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Shozu е популарна апликација и веб портал кој овозможува да објавувате фотографии и видеа од вашиот мобилен телефон директно на 51 популарни онлајн сервиси како Facebook, Flickr, Twitter, Blip.tv…, да ги пратите преку е-маил или пак да ги закачите на вашиот FTP сервер.

Прочитај повеќе