{mosimage} Workrave е бесплатен софтвер за Windows и Linux кој ќе ви помогне да си го организирате седењето пред компјутер и да го размрдате телото, кое до сега се укочило од многу седење.

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Mартин Рајовски а.к.а Fatality како што е познат на форумот на IT.com.mk) {mosimage} Kliknime.com.mk е сајт на кој ги има сите останати македонски веб-локации. Иако има голем број на приjавени, се уште фалат сајтови приавени. Сајтовите се сортирани по дејности со што лесно можете да го најдете бараниот сајт, како […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Mediumi.mk е листа на сите медиуми и нивните RSS линкови како и аудио и видео врски до радио и телевизиите. „Првенствената намена на mediumi.mk е да ги собере сите медиуми на едно место и притоа да овозможи врска директно до содржините на медиумот и корисникот само да чита, слуша и гледа. Покрај пишаните медиуми […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Со Google Safe Search ќе можете да си го направите пребарувањето побезбедно, без сексуално експлицинтна содржина и други несоодветни глупости. Без ваков филтер ако пребарувате ‘porno’ ќе добиете линкови до порнографски сајтови. Со Safe Search филтерот ако напишете ‘porno’ го добивате ова:

Прочитај повеќе

Makedonija.biz е веб сервис за бесплатно електронско фактурирање изработен од Bitsia. Сервисот е едноставен за користење и ги скратува маките на компаниите за изработување и праќање на фактури.

Прочитај повеќе

На Fаcebook нема опција да ‘Dislike’ постови кои не ми се допаѓаат и кои се глупави! Епа имам добри вести … се пoјави интересен Firefox додаток кој овозможува да ‘Dislike’ постови.

Прочитај повеќе

{mosimage} Splashup е бесплатен веб сервис за обработување на фотографии, се работи со него преку прелистувач и е лесен за користење, можеби не е Photoshop но има доволно опции за брза изработка на фотографијата. Има и Lite верзија за симнување која има само основни опции.

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Мартин Давитковски, член на форумот на IT.com.mk) {mosimage} eRepublik е игра која се игра преку прелистувачот и во неа играчот се става во улога на граѓанин на една држава. Почнувате така што си барате работа, се вработувате и треба да работите секој ден. Со секое работење се зголемува вештината по […]

Прочитај повеќе

{mosimage} TubeChop е веб сервис за кратење на YouTube видеа. Ако некое видео е предолго и ве интересира само дел од него, тогаш со TubeChop го скратувате видеото и го вметнувате на својата веб страна, блог, можете да го пратите по мејл или да го линкате на Twitter, Facebook, Digg…

Прочитај повеќе


{mosimage}Tinychat е веб сервис за видео чет кој е доста едноставен за користење. Впрочем, се што е добро е и едноставно. Секако за видео чет најважно е да имате камера. Тоа е прво. За да започнете видео чет, треба да си одберете соба за разговор, да си одберете прекар и да се логирате преку Facebook […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Chir.ps е интересен и едноставен сервис. Потребни се микрофон и Twitter и толку. Снимете си свое аудио и твитнете го. Можеби ќе прашате зошто би твитал свое аудио, немам добар глас за пеење, немам што да кажам итн… Но гледајте на ова вака: Ако Twitter е ограничен на 140 карактери, аудио снимката не е.

Прочитај повеќе