{mosimage}Потребнa е веб 2.0 алатка за да се објасни друга веб 2.0 алатка. Twitter е сервис за микро-блогирање кој дозволува само споделување на 140 карактери ограничен текст. Поради тоа многу луѓе не гледаат причина зошто да го користат бидејќи постојат блогови, Facebook, е-маил, СМС пораки кои не се ограничени само на тие 140 карактери. Многумина […]

Прочитај повеќе

Кога станува збор за создавање на документи и пишување на текстови, скоро сите сме научени да користиме софтвер како Microsoft Word, Open Office, Notepad, TextEdit и сл. Со развивање на вебот како платформа за интерактивни и корисни сервиси, се развија и неколку интересни текст едитори кои ни овозможуваат да пристапиме кон напишаните содржини од било […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Pivot Stickfigure Animator е интересна, мала и бесплатна програма за правење на анимации. Програмчето иако малку олд-скул, сепак е одлично за сите кои сакаат да си направат своја оригинална анимација. Вашите идни ликови можете да ги креирате во визуелен едитор со кој ќе можете да го прегледувате, забрзате и да ја подесите големина на анимација […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Shozu е популарна апликација и веб портал кој овозможува да објавувате фотографии и видеа од вашиот мобилен телефон директно на 51 популарни онлајн сервиси како Facebook, Flickr, Twitter, Blip.tv…, да ги пратите преку е-маил или пак да ги закачите на вашиот FTP сервер.

Прочитај повеќе

Кога станува збор за софтвер за професионално уредување на фотографии и графички дизајн, сите знаеме дека Photoshop е вистинскиот избор. Но проблемот со овој “незаменлив” програм е тоа што е прескап за потребите на поголем број дизајнери и фотографери, кои доколку сакаат да го имаат во такви случаи мора да се ориентираат кон пиратерија и […]

Прочитај повеќе

Еден краток совет за преведување на текстови па и цели сајтови од јазици кои не ги познавате во англиски или некој друг јазик со онлајн сервис. Се работи за Google Translate. За жал сеуште нема преводи на македонски, но можете да преведете сајт на неколку балкански јазици и тоа српски, албански, хрватски, бугарски….

Прочитај повеќе

{mosimage}Пред недела дена пишував за како да создадете кратки линкови кои лесно ќе можете да ги постирате на вашите друштвени профили… но сигурен сум дека со зголемената популарност на Twitter и користењето на кратки линкови, на многу луѓе им е смачено од гледање на URL-а создадени преку TinyUrl, BitLy, Is.Gd и други сервиси… Доколку сакате […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google неодамна претстави нов сервис наречен “Google Profiles” кој им овозможува на корисниците да создадат свој профил и да контролираат кои информации ќе бидат поврзани со нивното име. Процесот на создавање на профил е доста лесен и одзема само неколку минути, а сервисот дополнително е поврзан со сите пребарувачки продукти на компанијата, што го прави […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Бројот на корисници на кредитни картички во светот, како и во Македонија, драстично се зголемува, а со тоа паралелно и сајбер криминалците се обидуваат да изнајдат нови начини како да дојдат до информациите поврзани со картичките и истите да ги злоупотребат. Крадењето преку пластична картичка со магнетна лента е многу полесно отколку ограбување на банка, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Кога вашиот хард диск ќе се соочи со висока фрагментација, целиот систем работи побавно, оперативниот систем подолго се вчитува, во некои екстремни случаи дури доаѓа и до системски грешки и самоиницијативни рестартирања на вашиот ПЦ. Особено во денешно време кога секојдневно се соочуваме со голем број на фајлови и нивен трансфер, редовно треба да го […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Bit.ly е веб сервис сличен на TinyURL кој служи за кратење на линковите, односно URL адресите кои подоцна можете полесно да ги споделувате со своите пријатели преку ИМ клиенти, веб сајтови и сл. Откако Twitter дојде на сцена со ограничувањето на постови до 140 карактери, овие сервиси доживеаа вистински бум. Bit.ly не е најкраткиот сервис […]

Прочитај повеќе

{mosimage}AcademicЕarth.org e сервис кој ќе ви пружи одлично образование или пак дообразување на одредени теми. Претходно пишував за YouTube Edu на кој можат да се најдат разновидни предавања од различни светски факултети. Нo AcademicEarth е феноменално организиран сервис и лесен за снаоѓањe за разлика од YouTube Edu во смисол многу лесно можете да си ги […]

Прочитај повеќе