Ова е трето продолжение на делот кој опфаќа padding, margin и box model. Видеото е кусо и се однесува на појаснување што се случува кога две маргини ќе се најдат една до друга. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. […]

Прочитај повеќе

Самиот Windows 10 оперативен систем има солидна алатка за пребарување најразлични програми, документи, слики, музика, и слично. И покрај тоа, многу корисници не можат да го најдат токму она што го бараат. Најновата осма верзија на Ueli ги пребарува содржините во вашиот хард диск значително побрзо и поверодостојно. Откако ќе ја инсталирате апликацијата, комбинацијата од […]

Прочитај повеќе

Bitwarden Send е нова алатка која е замислена да понуди корисни и флексибилни опции за безбедно испраќање пораки и фајлови, далеку од љубопитни очи. Таквата цел ја остварува така што секоја порака, секој фајл што планирате да го испратите го шифрира со енкрипцијата AES-256. Пораките кои ги испраќате со Bitwarden Send можат да бидат отворени […]

Прочитај повеќе

Во овој трет дел од Python туторијалите г. Јовановски објаснува како да се побараат влезни податоци од корисниците и уште малку ги претставува различните променливи во Python. Еден од проблемите кои се решава во овој туторијал е креирањето на едноставен калкулатор. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжуваат туторијалите за box моделот во html. Ќе дознаеме како може да користиме auto вредноста за маргини; како може да додели граница (border) на нашиот елемент; што е box-sizing и уште некој други работи. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали […]

Прочитај повеќе

Во овој втор дел од Python туторијалите на македонски фокусот е на променливите. За почеток може да се запознаеме со текстуални променливи (стрингови), како се креираат, и како се користат. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која го натера Горан Јованоски да креира сопствени едукативни видеа. На својот YouTube канал споделува видео […]

Прочитај повеќе

Ново видео од HTML и CSS на Никола. Овојпат ќе дознаеме што е се padding и margin. Овие се важни карактеристики, но за среќа се супер едноставни, па нема да треба многу време да ги запомните најважните работи. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите […]

Прочитај повеќе

Во првиот туторијал на Горан Јованоски може да се запонзнаеме со инсталација и користењето на PyCharm. PyCharm е алатка за развој на Python решенија која може значително да ја олесни работата на програмерите. Покрај инсталацијата на развојната околина и Python, во ова прво видео ќе може да се запознаеме и со видовите на променливи во […]

Прочитај повеќе

Во ова ново видео од CSS туторијалите се запознаваме со како и кога некое CSS правило има приоритет. За тоа кои правила важат кога се обидуваме да доделиме CSS стилови на исти елементи неколку пати, ќе дознаеме повеќе во видеото. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува […]

Прочитај повеќе

Ова видео е продолжение од претходните видеа за CSS селектори. Во ова видео Никола продолжува со објаснување за начините на кои може да селектираме елементи и тоа овој пат ќе научиме за условна селекција и за елементи кои исполнуваат повеќе услови. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со […]

Прочитај повеќе

Ова видео е продолжение од минатото видео за CSS селектори. Во ова видео Никола продолжува со објаснување за начините на кои може да селектираме елементи и тоа овој пат ќе научиме за комбинатори. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. […]

Прочитај повеќе

Во 99-та „епизодата“ на #Комкаст се дискутира за контент маркетинг и што е потребно за креирање на квалитетна содржина. Гостин на Дарко му е Данче Азаманова од Embed Social. За креирањето на маркетинг кампања се потребни повеќе предзнаења: од сервисот што се рекламира до навиките на корисниците/купувачи кои би биле заинтересирани. Она што го одликува […]

Прочитај повеќе