Луѓето се истражувачи, тоа е всадено во нашата ДНК, вели Рајан Вид во својот TED говор. Г. Вид е ко-основач и директор на Positron Dynamics компанијата која работи на развој на мотор кој како гориво ќе користи антиматерија.

Прочитај повеќе

Предвидувањата се дека електричните возила ќе го освојат пазарот до 2025 година, но дали знаете како функционираат? На ова 10 минутно видео може да ги видите основите на начинот на работа и барем малку поблиску да се запознаете до основите на возилата на иднината.

Прочитај повеќе

Камерите вообичаено снимаат во видливиот спектар и не може да го снимат Wi-Fi зрачењето. The Thought Emporium креираа камера која може да го сними Wi-Fi сигналот и потоа оваа слика може да да се презентира. Дополнително, на крајот има и упатство ако сакате самите да тестирате колку сте вешти, може да се обидете да направите сопствена камера […]

Прочитај повеќе

Најверојатно веќе нема човек кој барем малку се заинтересирал за технологија, a кој не слушнал за графен. Материјалот кој е релативно ново откритие „се заканува“ дека значајно ќе ја прoмени електрониката. Една од новите примени кои се тестираат се суперкондензатори кои ќе овозможат супер брзо полнење на телефони, таблет компјутери, лаптопи, па дури и електрични […]

Прочитај повеќе

Пред триесетина години дел од рекламите за компјутери наликуваа на денешните, со презентирање на можностите на компјутерите. Сепак дел од најдобрите реклами беа сосем поинакви и забавни. Пример се рекламите за Compaq со Џон Клиз.

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа дека доаѓа летото, голем дел од луѓето се подготвуваат за својот изглед на летниот одмор. Но, пред да почнете да вежбате, дали знаете што се случува со килограмите кои ги „губите“. Одговорот на ова, заедно со математиката, физиката и биохемијата зад губењето на килограми доаѓаат во TED говорот на г. Рубен […]

Прочитај повеќе

Што може да направите со стариот microUSB кабел кој веќе не функционира? Фрлете го! Или ако сте повешти и знаете да лемите може да го искористите за некој од овие примери. Не станува збор за премногу софистицирано прилагодување, но сепак не е лошо да знаете што правите. Ако не сте сигурни, можеби првото решение е […]

Прочитај повеќе

Кои би можеле да бидат последиците од префрлањето на мозокот во компјутер? Ова е главната дилема во TED говорот на Робин Хeнсон. Г. Хансон не говори за префлање на сеќавањето, туку што кога роботскиот мозок ќе биде доволно софистициран да работи како човечкиот. Секако, и самиот вели дека за ова треба да се исполнат навистина многу услови. […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција не е нешто што се случува далеку, туку има влијание врз сите. Ова сакаше да го покаже тимот од Drap, кој го креираше Kafanabot. Кафанските песни се одбрани за да се прикаже локалниот карактер. Ботот со помош на вештачка интелигенција овозможува креирање на кафански песни. Корисникот единствено го внесува насловот и притиска на […]

Прочитај повеќе

Програмирањето ќе биде една од најбараните вештини на пазарот на трудот. Ова нема да важи само за ИТ-компаниите, туку и за сите останати сектори. Новата опрема веќе доаѓа со сопствен софтвер. Болниците и фабриките ќе имаат подеднаква потреба од софтверски инженери како и ИТ-компаниите. Поради ова дури и лидерите на технолошките компании во САД се […]

Прочитај повеќе


Во време на забрзано живеење и френетична потреба за мултитаскинг, расеаноста цвета со полна пареа и најчестите жртви се или вашите клучеви или паричникот. Woolet 2.0. е паричник кој нема да можете лесно да го заборавите, камо ли да го изгубите. Наспроти името, кое би можело да алудира дека се работи за волнен паричник, Woolet […]

Прочитај повеќе