Веќе подолго време како не можат да се најдат одредени српски списанија на македонските трафики. Уште откако знаеме за нас, Svet Kompjutera беше списание кое задолжително гостуваше на нашите простори, а слична беше ситуацијата и со PC Press, како и бројни други списанија. Поради одредени промени во начинот на дистрибуција, бројни списанија и весници не […]

Прочитај повеќе

Напредни методи за потсетување и активирање одредени акции со if this than that, отклучување телефони и препознавање лица и предмети во фотографии и видеа со комплексни AI алгоритми, автоматско паметење стотици крајно комплексни лозинки преку само една апликација, како и феноменални уреди за преведување бројни јазици. Имајќи го сево ова на рака и спремно за […]

Прочитај повеќе

Месецов се креваше прашина и откопуваа борбени секири околу тоа дали компулсивниот гејминг му пречи на нормалниот развој. Епицентарот на сево ова се наоѓа кај светската организација на здравје која направи ревизија на нивниот прирачник за класификација за болести. Според здравствената агенција, компулсивното играње видео игри се смета за ментална, здравствена состојба, односно попреченост во […]

Прочитај повеќе

Tomb Raider филмот почна да се прикажува од 2.март 2018 година. 100 милиони долари беа исцедени во напнати 118 минути, а се спечалија нешто повеќе од 273 милиони долари. Ова се пет факти кои можеби не ги знаевте за филмот. 1. Заплетот е заснован на видео играта од 2013 година. 2. Пред да ја доделат […]

Прочитај повеќе

Star Trek фанатиците ја добија уникатната можност да научат клигонски и да ги импресионираат девојките на вистински начин. Или само да научат клигонски. Интерактивната алатка за ефикасно учење јазици, Duolingo, стана побогата за уште еден јазик и доколку отсекогаш сте сакале да го совладате јазикот на ратоборната вонземна раса сега навистина немате изговор, што, во […]

Прочитај повеќе

Какво е вашето познавање за енциклопедии? Шест прашања за шеесет секунди време. Почнуваме!

Прочитај повеќе

Во трката за поефикасно работење, кратенките преку тастатурата играат клучна улога. Токму поради тоа, одлучивме да издвоиме над 30 кратенки кои едноставно морате да ги знаете! Во случај да пропуштивме некоја клучна кратенка, дефинитивно кажете ни во коментарите, форумот или пак преку социјалните мрежи! Windows оперативен систем Shift + delete – Директно го брише селектираниот […]

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа колку безбедности пропусти имаат, право чудо е што Империјата успева да се одбрани цели 9 филма. Cyberpoint International направи смешна анализата на безбедносните пропусти во Star Wars, која може да ја погледнете во видеото.

Прочитај повеќе

Maкедонски Телеком ги повика сите иноватори да се пријават на Telekom Innovation Contest каде ќе можат да ги претстават своите проекти. Пријавувањето е до 15-ти октомври за проекти и решенија кои се занимаваат со анализа на паметни податоци, комуникација од иднината и Интернет на нештата. Преку натпреварот, иноваторите ќе добијат шанса да се претстават на […]

Прочитај повеќе

Back to Вed е фантастична видеоигра, која е инспирирана од уметничките дела на Салвадор Дали, М.K. Ешер и Рене Магрит. Играта не амо што на играчите им го приближува надреализмот, туку ќе им овозможи и да се поршетаат низ уметничките дела на овие автори. Играчите се во улога на потсвеста на Боб, кој страда од […]

Прочитај повеќе

Креаторот на популарната екстензија AdBlock со која се блокираат веб рекламите, креираше сопствен прелистувач за iOS. Прелистувачот во тест верзија неколку месеци е присутен на Google Play, но за првпат се појавува на AppStore. Покрај можноста за блокирањето на здодевните реклами, AdBlock Browser овозможува и заштита од злонамерен софтвер, и интересно е поштедлив за батеријата […]

Прочитај повеќе

Јапонската компанија Hirobo креираше хеликоптер за лична употреба. Покрај тоа што прототипот е веќе креиран, според најавата првите хеликоптери ќе бидат достапни во 2021 година. Целта не е да се крера превоз за обичните луѓе туку за службите за итна интервенција во катастрофи или кога е непоходно брзо да се стигне до непристапен терен. Хеликоптерот […]

Прочитај повеќе