Британската библиотека префрли милиони илустрации на Flickr

Илустрации собирани 300 години во архивите на Британската библиотека сега може да се разгледаат на Flicker. Илустрациите се од книги кои се излезени во 1600, 1700 и 1800 години, кои ги дигитализираа во Microsoft и потоа и ги подарија повторно на библиотеката.

„Баравме нов иновативен начин за навигација, пронаоѓање и прикажување на овие досега не-прикажани илустрации. Имаме мапи, феолошки дијаграми, прекрасни илустрации, комична сатира, декоративни букви, пејсажи, илустрации во боја, цртежи на ѕидови и уште многу за кои дури не сме ниту свесни“, вели Бен О’Стин за Wired.

Наскоро за почетокот на 2014 година е најавена и апликација со чија помош, корисниците ќе помогнат да се опишат илустрациите. Понатаму овие податоци ќе се користат во софтверот за скенирање за класификација на останатите податоци. Библиотекара се надева дека од корисниците ќе добие нови идеи и проекти во кои би се користеле материјалите, а отворена е соработката за сите кои сакаат да истражуваат.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии