Boston Dynamics го претстави својот нов робот Stretch

Дејан Соколоски

во Свет

Новиот робот на Boston Dynamics е сосем различен од она на што сме навикнати од компанијата. По хуманоидниот робот Atlas, и кучето Spot, компанијата презентира нов робот Stretch.

За разлика од претходните роботи кои беа предвидени за работа на отворено Stretch ќе се користи во магацини и погони. Дизајнот на роботот е многу посличен на традиционалните роботи и ќе биде комерцијално достапен. Роботот може да подигне товар од педесетина килограми, а за разлика од традиционалните „раце“ Stretch доаѓа со подвижно тело.

„Мобилната подлога на Stretch му овозможува да оди каде што е потребно репетитивно подигање на кутии – растовар на камион, товарање на палети со кутии и подготвување на нарачки за испорака. Stretch ќе ја направи работата во магацини поефикасна и побезбедна за работниците“.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии