Бионично око

IT.mk редакција

во Свет

{mosimage}Дел од тимот на Институтот за Технологија – MIT (Massachusetts Institute of Technology) кои работат на проектот веќе 20 години, го направија првиот прототип за всадување на очна мрежница. Направата има големина како и вистинкото око на човекот и ќе нуди враќање на видот кај слепите лица и секако, подобрување на видот на лица со оштетен вид. Оваа направа практично претставува био-електронски додаток кој спроведува или праќа слики до мозокот преку конектор кој е тенок како едно човечко влакно.

Основачот на проектот, др. Џозеф Рицо, кој започна да работи на оваа тематика во 1980 година, заедно со група од 36 членови во тимот изјави:
“Поентата е значајно да го подобриме квалитетот на животот за слепите пациенти, и една од добрите работи во врска со бионичното око е дека целата направа е ситуирана надвор од окото, освен едно мало парче пластика, така да не навлегува во очното јаболко.”

{mosimage}

{mosimage}

1 коментар на “Бионично око

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии