BiliScreen е селфи апликација која може да дијагностицира рак на панкреас

Дејан Соколоски

во Мобилни

Камерата на паметните телефони и самите телефони се доволно моќни да се користат и во медицински цели. На почетокот камерата на iPhone се користеше за детектирање на цревни паразити; па со апликација се препознаваа комарци, дури има и решенија за рана детекција на ракот.

Во оваа насока и е апликацијата BiliScreen. Софтверот преку селфи фотографија детектира опасност од рак на панкреас. Апликацијата може да забележи пoжолтување на очите. Ова пожолтување се јавува поради појавување на билирубин во крвотокот.

Ракот на панкреас не единствената причина поради која пожолтуваат очите, но е најопасната. Засега на телефонот му е потребен дополнителен пластичен додаток, но развивачите на BiliScreen се надеваат дека во иднина апликацијата ќе работи без овој дел.

 

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии