Безбедносни пропусти во видео софтвер овозможуваат напад преку титлови

Безбедноснен пропуст или превид им овозможува на хакерите преку титловите да преземат контрола врз уредите на жртвите.

Напаѓачот може да користи титлови со малициозен код и да преземе контрола на било кој уред; без разлика дали станува збор за компјутер или телефон. Безбедносниот пропуст може да се користи на најразличен видео софтвер. Kodi, Popcorn Time, Stremio и VLC се дел од програмите на кој истражувачите го покажаа пропустот, јави Gizmodo, кои воглавно се и доста користени и на македонскиот пазар.

Нападот овозможува превид на девелоперите, кои сметаат дека титловите никогаш нема да бидат ништо поинаку од текст фајл. Добра вест е што VLC, PopcornTime и Stremio со последните надградби се безбедни. Поради ова сите корисници би требале да ја користат последна верзија на софтверот.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии