Google Summer of Code  e глобална програма која им овозможува на студентите кои се постари од 18 години да пишуваат код за разни проекти за слободен софтвер. Накратко, ќе можете да работите за светски проекти за слободен софтвер во одлични тимови, каде ќе работите на реални проблеми и вашата работа веднаш ќе биде видлива. Порај можноста […]

Прочитај повеќе

Google Code-in е натпревар за ученици од средните училишта (13-17 години) со цел да се охрабрат младите да учествуваат и придонесуваат во изработка на софтвер со отворен код. Овој натпревар сигурно на повеќето од средношколците ќе им биде прва средба со светот на слободниот софтвер. Во натпреварот се вклучени организациите кои имаат искуство со менторирање студенти […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст од Тамара Атанасоска која беше дел од GWO програмата. Текстот е преземен од нејзиниот блог.)  Почнувајќи од денеска, можете да аплицирате за GNOME Women Outreach програмата. Иако ќе ви објаснам како се тоа оди подетално, ѕирнете го и официјалниот пост овде. Аплицирањето трае до 31 октомври. Ако вашата апликација биде прифатена пак, […]

Прочитај повеќе

„Едно лето“ е проект направен со цел да се зголеми интересот за развој на слободен софтвер во Македонија од страна на Слободен софтвер Mакедони, Java User Group Macedonia (JugMK), Rubi User Group Macedonia (rubјаy.mk), Python User Group Macedonia, во соработка со ФИНКИ.

Прочитај повеќе

Microsoft поднесе официјална поплака до Европската Комисија против Google поради нелолајна конкуренција, за како што тие велат поседувањето на 95% од европскиот пазар на пребарување. Оваа поплака е само моќен додаток на истрагата која ja почна Европската Комисија во ноември 2010, а се однесува токму на нелојалната конкуренција.

Прочитај повеќе

Google официјално се откажа од QR кодовите во Google Places, прогласувајќи го овој нивен потег како неуспешен.

Прочитај повеќе

Flickr, популарната страница за споделување на фотографии, релативно бавно внесува нови промени. Во оваа нивна надградба, конечно овозможија повеќе можности за споделување, кои ќе ви олеснат да ги дистрибуирате вашите слики низ мрежата.

Прочитај повеќе

Facebook oбјави алатка со која може да го конвертирате вашиот стандарден профил на Facebook во бизнис страница. Facebook со ова сакаат да им помогнат на оние бизниси кои првично креирале погрешен тип на профил, да мигрираат на по соодветно структурирана страница. Ако е тоа потребно, вашата страница можете да ја мигрирате овде.

Прочитај повеќе

Кога прв пат го откривме Stuxnet се однесуваше како лабораториски црв кој не сака да јаде сирење, вели германскиот консултант за контролни сигурносни системи, Ралф Лангер, објаснувајќи ја функционалноста на компјутерскиот „црв“ Stuxnet, целата негова софистицираност и неговата намена во својот TED говор. Злонамерниот софтвер е доста софистициран, напаѓа само машини со одредена конфигурација, и […]

Прочитај повеќе

Тоа што се предпоставува дека Symbian ќе падне до 0,2% во 2015-та не е воопшто изненадувачко бидејќи Nokia веќе најави дека од 2012 нема да произведува Symbian телефони, но според истражувањето на IDC се претпоставува дека Windows Phone 7 ќе завземе дури 20.9% од вкупниот пазар. Ова можеби звучи малку нереални од сегашнава гледна точка, земајќи в обзир дека Windows Phone е нова платформа со мал удел во пазарот и со малку апликации. Сигурно дека на Windows Phone 7 му помага тоа што Microsoft е во партнерство со Nokia, но сеуште нема некои многу поволни услови за толку стабилен раст.

Прочитај повеќе

Неодамна претставениот Color привлече многу прашања и критики за своето брзо, мобилно и јавно споделување фотографии и видео според локацијата на која се наоѓа корисникот. За оваа апликација има неколку недоразбирања пред се поради чудното функционирање, па еден од основачите, Бил Нгуен, во долго интервју (скоро час време) ја објаснува нивната визија и идеја за апликацијата.

Прочитај повеќе

Yahoo! Messenger ги цензорира FilesTube линковите кои ги праќате, без да ве извести ни вас, ни другата страна, пишува Тorrent Freak. Не е познато дали ова се случува на клиентската или серверската страна, што покренува многу сомнежи за мониторирањето на пораките кои ги разменуваме.

Прочитај повеќе