#НаукаЗаДеца е иницијатива која потекнува од група научници и наставници, но е отворена за сите. Тоа е некомерцијална иницијатива која промовира научна култура и ментална фискултура кај најмладите! Воедно, во моментов, може да послужи како извор на дигитални едукативни ресурси кои може директно да се искористат во наставниот процес. Нашата веб страница ќе започне со […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Google Developer Group Skopje. Во 2019 беше официјалниот старт на Google Developers Group Skopje & Women Techmakers Skopje. За само една година тие успеаја да организираат и поддржат многу значајни настани за ИТ заедницата локално, и да бидат дел од GDG настани, самити и конференции во САД и Европа. Како […]

Прочитај повеќе

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали. Овојпат Никола го споделува своето искуство со JavaScript, а понатаму и со React. Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски. Во овој дел од туторијалот Никола покрива неколку […]

Прочитај повеќе

Бесплатни услуги и софтверски решенија за традиционалните микро, мали и средни претпријатија (ММСп) ќе им понуди платформата TechPack која ја креира Стартап Македонија. Тие заедно со стартап и ИКТ заедницата во државава ќе им помогнат на компаниите погодени од корона-пандемијата целосно да се дигитализираат, а со тоа да бидат поефикасни во нивната работа и услугите […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Асоцијација за е-трговија на Македонија Веб платформата „Дигитални услуги за сите”  е креирана со поддршка на Фонд за иновации и технолошки развој, и истата има за цел да ги презентира сите можности кои им стојат на располагање на граѓаните кои поради ограничувањето на движењето се останати дома, но од друга […]

Прочитај повеќе

„За оние кои ги поминаа основните туторијалите поврзани со основата на програмскиот јазик, во ова видео има 10 кратки предизвици кои го тестираат знаењето. Колку од овие можевте да решите? Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и на туторијалите.

Прочитај повеќе

Супер забавна нова епизода на GG подкаст која започна со планови за финалето од оваа сезона. Фановите на инди игри може да погледнат и да слушнат за Rim World, омилената игра на Данко во овој период. Плус може да погледете тон игри Good Job!, Yes, Your Grace, Cloudpank и XCOM: Chimera Squad.

Прочитај повеќе

Несомнено е дека COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот. Неодамна имавме текст за тоа како светските ИТ компании се справуваат со пандемијата и предизвиците кои ги носи. Очекувано најголем дел од читателите беше позаинтересиран како со епидемијата се справуваат локалните компании. Па затоа, во серијал насловен “Како [локална компанија] #РаботиОдДома” од повеќе текстови ќе се обидеме […]

Прочитај повеќе

Македонската е-спорт федерација организира #StayHome турнир во неколку популарни видеоигри. Најдобрите играчи во Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, PES 2020 ќе можат да „се пресметаат“ од дома. Победниците на турнирот потоа ќе натпреваруваат на Европскиот куп на нации. Португалија, Чешка, Србија, Словачка, Белгија, Израел, Белорусија, Унгарија, Србија, Украина и Грузија ќе бидат нашите […]

Прочитај повеќе

Ова е воведното видео во Основи на C++ видео туторијалите на Мино Тодоров. Несомнено веќе претпоставувате дека туторијалите се за програмскиот јазик C++, но она што веројатно не го очекувате е дака се на македонски јазик. Вообичаено во првите видеа се запознаваме со алатките кои ќе ги користиме а во овој случај тоа е Visual […]

Прочитај повеќе

Михајло Димитриевски – Тхе Мичо е нов говорник на онлајн изданието на M3Con. Тој не беше предвиден во оригиналната програма на конференцијата, но еве една добра вест по префрлањето на настанот онлајн. Михајло Димитриевски-Тхе Мичо е еден од најпознатите илустратори и стрип-цртачи во Македонија и е страстен колекционер на игри, играчки, стрипови и низа други […]

Прочитај повеќе

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали. Овојпат Никола го споделува своето искуство со JavaScript, а понатаму и со React. Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски. Во оваа лекција Никола ќе нè запознае со […]

Прочитај повеќе