Ова видео е трето во серијата поврзана со библиотеката PyAutoGui и истото содржи информации за тоа како може да креирате “screenshot” користејќи го Python. Дополнително, во видеото има информации за тоа како да пронајдете слика на вашиот екран. Со овој код, може да креирате скрипта која би играла игра за вас. Пример, доколку е потребно […]

Прочитај повеќе

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали. Овојпат Никола го споделува своето искуство со JavaScript, а понатаму и со React. Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски. Во првото видео за ReactJs ќе се запознаеме […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжуваат објаснувањата за променливи во C++. За почеток ќе се запознаеме со основните типови како: bool, char, float, double… Ќе се запознаеме со овие променливи и колкав простор во меморијата зафаќа секоја од овие променливи, а ќе се запознаеме и со дефинирање и иницијализирање на овие променливи.

Прочитај повеќе

Дали „Zoom“-средбите ви се и премногу здодевни? Добра вест е дека ако сте љубител на друштвени игри, Горјан Јовановски со помош на неколку пријатели креираше онлајн друштвена игра која ќе ви помогне времето да ви помине побрзо. „Мамурлак“ е едноставна игра со карти. Играчот кој го креира „zoom“-повикот треба да ја сподели и страницата со […]

Прочитај повеќе

Вечерва може да ја погледнете новата епизода на GG.mk, а претходно секако може да се потсетите што гледавме минатата недела. Гостин оваа епизода е Ристе Тутурески од Intetic кој ќе говори за најновата македонска видеоигра Strange Story of Brian Fisher: EP1. Погледнете го интервјуто за издавање на видеоигра, настан кој навистина е реткост за Македонија.

Прочитај повеќе

Несомнено е дека коронавирусот COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот. Неодамна имавме текст за тоа како светските ИТ компании се справуваат со пандемијата и предизвиците кои ги носи. Очекувано најголем дел од читателите беше позаинтересиран како со епидемијата се справуваат локалните компании. Па затоа, во серијал насловен “Како [локална компанија] #РаботиОдДома” од повеќе текстови ќе се […]

Прочитај повеќе

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали. Овојпат Никола го споделува своето искуство со JavaScript, а понатаму и со React. Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски. И понатаму остануваме на иста тема со туторијалите, […]

Прочитај повеќе

Добро познато е дека една слика вреди повеќе од 1000 зборови. Видеото е наменето за оние кои сакаат да научат како визуелно да претстават податоци со програмскиот јазик Python. Во описот може да се прегледа содржината на видеото доколку некој е заинтересиран за одреден вид на приказ. Она што може да го научите е како […]

Прочитај повеќе

Разговараме со тимот кој стои зад платформата за дигитални услуги, која Асоцијацијата за е-трговија ја изработи со поддршка на ФИТР како дел од Јавниот повик “КРЕАТОН”. Тимот кој се “крие” зад изработката на платформата е составен од млади ентузијасти со голема пасија за е-трговија и дигитални услуги. Марија, Лина, Бојана, Виктор, Андреј и Филип се […]

Прочитај повеќе

Мали технички проблеми не ја спречија епизодата која започна со разговор за огромното протекување на податоци за неколку популарни игри. Најголемата жртва на ова протекување е „Last of us 2“, а во епизодата можете да го слушнете размислувањето на Гораст, Данко, Бобо и Паци на оваа тема. Секако има простор за неколку игри како Gears […]

Прочитај повеќе

На 15, 16 и 17 мај (петок, сабота и недела) со почеток од 19 часот ќе се одржат турнири во три различни друштвени игри и еден во брзо редење сложувалки. Турнирите се во организација на Гоблин друштвени игри и Неотел. Турнирот има и еден од најдобрите рекламни спотови поврзани со друштвени игри и општо со […]

Прочитај повеќе

Во ова второ видео од C++ туторијалите за почетници ќе дознаеме повеќе за основните елементи во C++ кодот. Може да се запознаеме со елементи како клучни зборови, оператори, интерпункциски знаци, празен простор, променливи, константи и куп друг. Видеото е наменето за почетници што значи дека не ви е потребно никакво предзнаење.

Прочитај повеќе