{mosimage}Гигантот Google откако еднаш изгуби во спорот за заштитните права на зборот "Gmail" во земјите во Европа, вчера се соочи со уште еден пораз – судот каде што се одвиваше процесот ја одби жалбата која беше испратена на првата пресуда. Агенцијата за регулирање на заштитни знаци при ЕУ ја одби жалбата на Google поднесена за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Како и од секоја област на знаење, комплетно разбирање од компјутерска и мрежна сигурност зависи од разбирање на важни зборови и фрази. Кога читаме и учиме за компјутерска сигурност, често се среќаваме со термините: хакер, кракер и напаѓач и треба да ги разликуваме значењата на овие термини.

Прочитај повеќе

{mosimage}Yahoo! од неодамна започна да се рекламира на радио станици со цел да им укаже на луѓето дека на интернет постои алтернатива на Google. Радио рекламите се практично споредби помеѓу можностите на пребарувачот на Google и Yahoo!. Во една од нив се истакнува дека нивниот пребарувач овозможува експресни релевантни сугестии веднаш штом ќе започнете да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Микрософт конечно го претстави Сервис Пакетот 1 за Виндоус Виста, кој почнувајќи од 18.03 е достапен за превземање преку Виндоус компонентата за надградување или пак од нивниот официјален сајт. Виста СП 1 е достапен засега во пет јазици: Англиски, Француски, Шпански, Германски и Јапонски, а за во Април е најавено и објавување на додатни 31 […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Една од најпопуларните веб мрежи за социјално вмрежување Facebook.com на денешната прес конференција одржана во канцелариите на компанијата во Калифорнија објави дека започнувајќи од Вторник па се до Четврток ќе имплементира подобрен систем за регулирање на приватноста на корисниците.

Прочитај повеќе

{mosimage}Независната агенција 360i продолжува со својата авантура во која се обидува да се прошири од фирма која нуди маркетинг за пребарувачи во фирма која ќе нуди додатни услуги како веб дизајн и разни веб апликациски решенија, и пред само два дена ја купи веб дизајн фирмата i33 Communications. i33 е фирма базирана во Њујорк, која […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Global Voices (Глобални Гласови) е непрофитен проект за граѓански медиуми основан во Центарот за интернет и општество – Беркман при Правниот факултет на Хардвард. Овој медиумски проект се концентрира на влијанието кое интернетот го има над општеството.

Прочитај повеќе

{mosimage}Компанијата Yoggie Security Systems (www.yoggie.com) претстави уникатен, ултра-портабилен USB стик, со големина како обичен клуч, кој претставува хардверски базиран firewall за заштита на компјутерите од малициозни напади. Firestick Pico воспоставува физичка бариера помеѓу компјутерите и Интернетот за да овоможи да ниедна закана не достигне до компјутерите на корисниците.

Прочитај повеќе

{mosimage}Новиот софтвер пакет на компанијата Voltage, SecureFile кој се користи за IBM Lotus Quickr порталот е најновото решение за енкрипција на податоци. SecureFile нуди неколку клучни предности  на своите корисници кои ја имаат имплементирано IBM околината за соработка. Продуктот им овозможува на компаниите да ги обезбедат нивните информации, да го заштитат нивниот интегритет на нивните […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Компанијата Upek го лансираше Protector Suite пакетот за Mac компјутерите на Apple, софтвер кој им овозможува на корисниците на Mac, зголемување како на сигурноста, така и на удобноста со само едно поминување на читачот на отпечатоци со нивниот прст.

Прочитај повеќе

{mosimage}Компанијата General Dynamics C4 Systems го претстави својот бежичен телефон, Sectera Edge, кој може да се користи за говорни комуникации, класифицирани од страна на NSA (National Security Agency) како ниво на врвна тајна и пристап до е-маил и веб страни класифицирани на ниво на зголемена сигурност.

Прочитај повеќе

{mosimage}Дел од тимот на Институтот за Технологија – MIT (Massachusetts Institute of Technology) кои работат на проектот веќе 20 години, го направија првиот прототип за всадување на очна мрежница. Направата има големина како и вистинкото око на човекот и ќе нуди враќање на видот кај слепите лица и секако, подобрување на видот на лица со […]

Прочитај повеќе