{mosimage}Jooce – www.jоосе.com е нова платформа која ви нуди свој компјутер на интернет. Идеално решение за денешните сајбер номади, посебно оние кои немаат свој компјутер или оние кои користат повеќе компјутери од различни места. Јоосе отвара едно ново поглавие во користењето на интернетот и е водечка фирма во пренесувањето на оперативниот систем на интернет.

Прочитај повеќе

{mosimage}Пред само неколку дена, Engadget – популарен сајт кој објавува вести и рецензии за електронски производи и има добиено голем број на награди, во својата пошта доби малку необично писмено предупредување од страна на Deutsche Telekom, сопствениците на T-mobile брендот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Следнава листа е составена од топ 10 местенки кои можете да ги извршите на Вашите пријатели, колеги или поблиски. Листата започнува со: 1. Инсталирајте BSOD (Blue Screen Of Death) screensaver.  – Наместете му на Вашиот колега да помисли дека неговиот систем "паднал".

Прочитај повеќе

{mosimage}Google денеска го претстави својот револуционерен сервис за Gmail наречен Gmail Custom Time, кој дозволува на членови при испраќање на е-маил да ги внесат датумот и часот на испраќање со што на своите корисници им овозможуваат "никогаш повеќе да не задоцнат" со своите обврски.

Прочитај повеќе

{mosimage}Добро познатиот компјутерски црв StormWorm, според истажувачот Хозе Назарио од Arbor Networks, се враќа во нова примамлива кампања, овојпат користејќи го денот на шегата – 1ви Април. Кампањата се тврди дека започнала пред неколку часови, доколку неговата припрема траела последните неколку денови.

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера на македонскиот портал на Криејтив комонс беше објавен во електронска верзија романот "Мојот Скендербеј" од македонскиот професор, преведувач и писател д-р Драги Михајловски. Со објавувањето на ова дело на интернет авторот ја заврши дигитализацијата на своите дела која траеше цели два месеци.

Прочитај повеќе

{mosimage}Adobe, или како што гласи официјалното име на компанијата Adobe Systems Inc. објави денеска дека ќе се приклучи на фондацијата Linux – непрофитна организација која промовира Linux и дека ќе ја објави алфа верзијата на својата интернет платформа AIR за Linux и најави објавување на дополнителни платформи.

Прочитај повеќе

{mosimage}BBC по неколку месечна работа утринава објави нов дизајн на својата веб страна BBC News. Според уредникот на BBC, страните ќе бидат досредувани во тек на наредните неколку дена. Новиот дизајн на сајтот се базира на претходно собраните мислења на посетители за дизајн и функционалност на истиот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Денеска корисниците на google.com во САД можеа да забележат дека нешто е изменето на google.com откако најпрвин ќе се увереа дека нивниот прелистувач коректно ја вчитува страната и дека не се работи за грешка (ова беше мојата првична реакција), туку дека всушност црната позадина (која обично е бела) симболизира гасење на светлата како гест за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Според изјавата на медиумите, Рон Кук, сопственикот на  компанијата Messenger Solutions, е обвинет поради прекршување на Computer Spyware Act и Consumer Protection Act од американскиот закон заради промовирање на неговите WinAntiVirus Pro 2007, System Doctor, Messenger Blocker и WinAntiSpyware продукти.

Прочитај повеќе

{mosimage}Денеска (28 Март) во 14 часот во просториите на Градската библиотека "Браќа Миладиновци" во Скопје, се одржа промоција на четиринаесет книги од едицијата "Блог – записи", а како нивни промотори беа основачот и уредник на македонскиот блогерај Сашо Мацановски – Трендо и Дарко Булдиоски од Центарот за нови медиуми.

Прочитај повеќе

{mosimage}Бесплатната апликација со канцелариски програми OpenOffice.org вчера ја претстави својата најнова верзија 2.4. Најновата верзија е достапна за превземање за оперативните системи Windows, Linux и Mac OS X. Новата верзија на OpenOffice.org вклучува голем број на подобрувања, закрпи за сигурносни грешки и подобрена функционалност.

Прочитај повеќе