{mosimage}Канадската корпорација Nortel Networks победи во учеството на тендер за снабдување на безжична технологија во Индија, вреден 100 милиони американски долари. За компанијата која изминативе неколку години се обидува да се опорави од финансиските скандали кои ја потресоа, овој тендер претставува голем чекор кон подобрување на својата позиција на светскиот пазар.

Прочитај повеќе

{mosimage}И се случува повторно… Во петокот Microsoft објави дека уште еднаш низ јавноста кружи нов баг кој повторно искористува грешка на нивниот оперативен систем Windows. Компанијата објасни и дека се можни начини на пенетрација во системи и успешно извршување на малициозни намери како на пример инсталирање на злонамерен софтвер против ваша волја.

Прочитај повеќе

{mosimage}Дали сте се нашле во ситуација кога ви е потрбен BitTorrent клиент, а на системот на кој работите истиот не е инсталиран, додека инсталирањето од  X причини не е дозволено. Дали некогаш сте имале потреба да поставите директен download линк до некој торент на Вашата веб страница/блог по чие кликнување download-от ќе започне веднаш. Сум […]

Прочитај повеќе

{mosimage}OpenArena претставува содржински пакет од видот отворен код за Quake III Arena која е под лиценца на GPL. Играта е бесплатна и самостојна што значи дека нема да ви е потребна Quake III Arena за да ја играте. Во моментот на ова пишување, последната официјална верзија на OpenArena е 0.7.1 објавена на 7 јули, 2007 […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Овој модел на Sony, со димензии 25,4cm x 35,5cm x 3,5cm, тежок околку 2 ипол килограми претставува елегантен лаптоп кој е лесен за носење и користење. 15.4 инчниот XBRITE-ECO LCD дисплеј на Sony овозможува целосно уживање за Вашите очи. Осумте копчиња кои се наоѓаат десно над тастатурата го прават изгледот софистициран, а функционалноста далеку подобра […]

Прочитај повеќе

Според објаснувањето на Piriform, создавачот на бесплатната програма CCleaner (оргиналното име му беше Crap Cleaner) е алатка која служи за оптимизација на системот и за зачувување на приватноста и Ви помага да ги отстраните трагите кои ги оставате со користење на компјутерот. Програмот отстранува непотребни фајлови со што ослободува простор и меморија и овозможува подобра работа на компјутерот

Прочитај повеќе

{mosimage}Google деновиве се придружи на Microsoft и Dell во лобирањето кон Федералната комисија за комуникации за ослободување и одобрување за користење на неупотребените ТВ канали од приватни апарати. Овие канали попознати како "бели или празни места" се добри бидејќи се простираат на големи дистанци и може да поминуваат низ разни пречки, а најважно е што […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Се чини како холивудските студиа навистина да се изморени од гледање како нивните дела се објавуваат на интернет преку разни видео сајтови и торенти  па  се решија на еден храбар чекор кој навистина ќе измени многу работи – го објавија сервисот Hulu.com кој овозможува гледање на бесплатен легален видео материјал онлајн. Сервисот беше објавен пред […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека работиме на компјутерот: слушаме музика, пишуваме текстови во некој едитор, инсталираме програми, бришеме програми, менуваме позадини, икони, теми и слично. Компјутерот додека извршува некоја задача, потребно му е некое привремено место каде што ќе ги складира потребните податоци за извршување (кои ние не ги гледаме), односно место во меморијата за да изврши запишување во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Користејќи ја услугата на LIGATT Security – spoofem.com, папараците успеале да ја злоупотребат оваа услуга и да навлезат во говорните сандачиња на двете добро познати девојки. Грегори Еванс, директорот на компанијата LIGATT Security, изјавил дека на 17 март, 2008, добиле неколку телефонски повици од страна на претставниците на двете жртви.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во изминатите неколку години многу случувања докажаа дека не постои и никогаш не постоел 100% сигурен компјутер во светот. Факти кои го подржаа ова тврдење се огромни загуби од сајбер криминалот на фирмите кои трошат милионски суми на сигурноста на своите системи, како на пример Microsoft, Google, Yahoo!, eBay… Овие а и многу други големи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Со се поголемата застапеност на оваа технологија, бројот на задоволни луѓе од Wi-Fi драстично се зголемува. Се поголем е бројот на корисници на мобилни и безжични телефони, како и голем број на лаптоп компјутери со вградени безжични адаптери кои овозможуваат приклучок на интернет каде што има достапна мрежа.

Прочитај повеќе