{mosimage}Google вчера објави дека ќе почне активно да ја користи технологијата за препознавање на слики во видеа со цел да се обиде да ги отстрани сите видео материјали на своите сајтови кои промовираат или содржат детска порнографија. Истата технологија за распознавање на слики засега е користена и за YouTube за да се спречи објавување на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Тајванскиот произведувач на матични плочи и хардвер Asustek Computer Inc. поднесе тужба до федерален суд во САД во која ги обвинува IBM дека ги нарушиле и направедно искористиле патенти кои ги заштитуваат нивните начини за овозможување интернет простор и метод за работа на веб сервери. Asustek тврди дека IBM ги имаат искористено нивните патенти без […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Овој новитет со помош на сателитската технологија ги комбинира трите модерни технологии за својата услуга: сателитска навигација, напредно препознавање на објекти и примање на информации преку интернет. eyePhone е направен од страна на сопствениците на компанијата SuperWise Technologes AG,  Др. Ернст Пектл и Др. Ханс Гајгер, кои го создале системот за препознавање на слики и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Еден од најпопуларните сајтови за торенти Demonoid.com по неколку месечен прекин повторно стана достапен за интернет корисниците. Сајтот беше затворен под притисок на правните органи и како што се наведува на сајтот "личните проблеми" на администраторот Deimos. Сајтот сега има нов администратор и е хостиран на сервери во Украина а пристапот до сајтот е преку […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Новиот продукт на Холивуд – Hulu.com кој овозможува бесплатно прегледување на видеа, епизоди и филмови онлајн со кратки прекини за реклами наскоро ќе им овозможи пристап до своите содржини на интернет корисниците ширум светот, за разлика од сегашниот пристап кој е ограничен само на посетителите од САД.

Прочитај повеќе

{mosimage}1) Десктоп ранливости – Internet Explorer, Mozilla Firefox и Windows оперативниот систем нудат работна околина богата со разни цели и ранливости кои лесно се експлоатираат, особено кога корисниците немаат секогаш надоградедени системи.

Прочитај повеќе

{mosimage}Adobe Systems Inc. го објави својот најнов продукт Adobe Media Player 1.0. Апликација создадена со помош на Adobe AIR, AMP 1.0 е медиа плеер лесен за користење кој им овозможува на корисниците едноставно да ги прегледуваат своите омилени видео содржини, и истовремено на компаниите да се рекламираат и да ги остварат своите маркетинг цели.

Прочитај повеќе

{mosimage}Microsoft вчера на саемот conhIT во Берлин, го претстави својот софтвер за болници и медицински центри наречен Microsoft Amalga. На овој комплексен систем Microsoft има работено интензивно во последните 10 години и има соработувано со многу истражувачки центри кои имаат значајно допринесено за развој и подобрување на софтверот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во своето вчерашно соопштение за јавност, Yahoo! изјави дека во следниот период ќе изврши ограничено тестирање на услугата Google Adsense за објавување на реклами при пребарувања. Тестирањето ќе биде ограничено на 3% од резултатите во следните две недели и рекламите од AdSense ќе бидат прикажувани само во САД.

Прочитај повеќе

{mosimage}Швајцарската компанија Netcetera која има свое претставништво во Скопје, и оваа година го организира натпреварот по програмирање CodeFu и ги поканува сите студенти, апсолвенти и постдипломци да се пријават и да ги покажат своите способности. Пријавувањето се врши преку сајтот CodeFu.com.mk и сите заинтересирани можат да се пријават до 19 Април.

Прочитај повеќе

{mosimage}Сакате да дознаете што се случува во Парис, Њујорк, Токио или некој друг град во светот за кратко време? Читањето на вести (засега овозможени само од New York Times) според географска локација е најновото нешто во Google Earth и Google Maps и вчера беше претставено на официјалниот блог на Google за овие две апликации.

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе