Во овој туторијал Никола продолжува со истата тема од претходниот туторијал; Значи продолжуваме да работиме на навигацијата. Ова е навистина кусо видео кое ќе ни објасни сè што ни е потребно да се запознаеме со NavLink. Дополнително ќе се запознаеме и со начинот на кој се стилизираат овие елементи. Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој […]

Прочитај повеќе

Во овој туторијал Мино зборува за спецификатори за пристап, гетери и сетери. Видеото е продолжение на претходното во кое дознавме повеќе за основите на класите во C++. Во овој туторијал ќе дознаеме и што се, и зошто се користат клучните зборови public, private и protected. Дополнително ќе се запознаеме и со некои стандардни практики кои […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот „ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе

Македонската еспорт асоцијација нè повикува на нов онлајн настан – гејминг викенд. Претстојниов викенд Македонската еспорт асоцијација организира натпреварувања во три игри. Учесниците ќе се натпреваруваат во: популарната Dota 2 со натпреварување 1 против 1 (сабота – 15.08); мобилната игра и интернационална сензација Clash Royale (недела – 16.08) и турнир во шах (понеделник – 17.08), […]

Прочитај повеќе

Ова видео е своевиден продолжеток на минатото во кое Никола ни покажа како да креираме навигација за веб страница со React. Во ова видео ќе зборува како на AppBar во ReactJS да додадеме линкови. Ново во ова видео е креирање и користење на „Layout“ за креирање шаблони за веб-страници. Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој […]

Прочитај повеќе

На шестти август компанијата Singular со седиште во Малта и канцаларии во Скопје ја доби наградата „Rising Star in Baltic Sports Betting Technology” на Балтичките и Скандинавски Гејминг (БСГ) награди во Талин, Естонија. Манифестацијата се одржа како дел од „MARE Balticum“ гејминг саемот кој беше првиот настан што се одржа во живо од почетокот на […]

Прочитај повеќе

Новите Мatebook лаптопи од Huawei пристигаат и на македонскиот пазар. Huawei Matebook 13, Huawei Matebook D14 и D15 и Huawei Matebook X Pro ќе бидат достапни за купувачите од Македонија, велат претставници на Huawei. Huawei Matebook X Pro е 13.9-инчен лаптоп компјутер кој тежи 1,33 kg. Хардверот на лаптопот е составен од 10-та генерација на […]

Прочитај повеќе

Благој Трајкоски е инженер, кој последниве 7 години работи како Network Implementation Engineer во Google. Тој е дел од тимот кој работи на изградба и развој на глобалните оптички системи. Во Google отишол по препорака на поранешен колега. Кажи ни нешто повеќе за себе. Каде живееш сега? Како стигна до Google? Роден сум во Битола […]

Прочитај повеќе

Во ова видео Мино објаснува повеќе за тоа што се класи, како се дефинираат и зошто се користат во C++. Класите се тип кој корисникот сам ги дефинира за да собере на едно место повеќе податоци од различен тип и се основа за објектно ориентирано програмирање. Ова веројатно е еден од најважните туторијали на каналот […]

Прочитај повеќе

Вевчани е првиот и веројатно единствениот град кој доби своја криптовалута – Крипто Личник. Повод за криптовалутата е 7 Август – Денот на вевчанскиот непокор. Идеја за криптовалутата е на г. Јордан Стојановски, докторанд на компјутерски науки на Универзитот Мичиген. Г. Стојановски во иднина ќе добие и статус на почесен граѓанин на Република Вевчани. Во […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот „ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот „ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе