Малку по малку ги учиме основите на програмирање C++ со Мино. Продолжуваме со циклуси и контрола на извршување, а овојпат ќе научиме како да контролираме потенцијално бесконечен циклус. За оваа цел ќе се запознаеме со клучните зборови „break“ и „continue“. Задачата која треба да ја решиме во ова видео е да пронајдеме кои се првите […]

Прочитај повеќе

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# и Unity искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали. Овојпат Никола го споделува своето искуство со JavaScript, а понатаму и со React. Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски. Со ова видео остануваме со Class компонентите во […]

Прочитај повеќе

Епидемијата има огромно влијание на начинот на кои ги правиме дури и секојдневните работи. Apple не го откажа годинешниот WWDC настан, но значително го промени. Наместо во живо, Тим Кук овојпат отвори онлајн конференција која се одвиваше од повеќе различни локации во Купертино. Ова секако се лоши вести, но не е сè лошо. Компанијата откри […]

Прочитај повеќе

Директорот на Wirecard Маркус Браун, минатата недела поднесе неотповиклива оставка. Оставката доаѓа по скандалот во кој компанијата не успеа да пронајде 1,9 милијарди евра кои недостасуваат од банкарските сметки на компанијата. Wirecard е, или барем до неодамна беше највредната финансиски технолошки компанија во Европа. Очекувано ова влијаеше и на довербата на пазарот. Акциите на компанијата […]

Прочитај повеќе

Ова е интегрално сoопштение од операторот А1 Скопје, 19 јуни,2020 – Ја информираме јавноста дека сме принудени да почнеме со времени прекини во реемитувањето на сите телевизиски програми, освен јавниот сервис МРТ од 21 јуни, 2020. Ова се должи на измената на законската и подзаконската регулатива во Законот за аудио и аудиовизуелни услуги, со која […]

Прочитај повеќе

Во ова видео, може да научите како да го најдете станот со најдобра цена користејќи проста линеарна регресија и Python. Анализа на податоци е поле кое последната деценија зема доста голем замав. Постојат голем број на комплексни модели кои се користат во многу области. Многу од нив се обидуваат да ја симплифицираат реалноста и да […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител на електрични возила во регионот, хрватскиот Rimac Automobili ги проширува своите производни капацитети. Новата производна линија е наменета пред се за производство на два прототипи на новото возило C_Two. Линијата е во новиот погон во Велико Трговишче во Хрватска. Целиот процес на склопување на прототип возило трае 5 недели, а целиот процес започнува […]

Прочитај повеќе

Бројот на видеоигри кои ветуваат дека ви ги подобруваат рефлексите, координацијата, меморијата не е мал, и овие видеоигри ги има во изобилство. Она што го разликува EndavorRX oд овие игри е што за првпат видеоигра доби поддршка и од Федералната агенција за храна и лекови. Агенцијата даде потврда дека играта е корисна во справување со […]

Прочитај повеќе

Добра вест за љубителите на конзолата на Sony, PlayStation 5 конечно излезе со малку повеќе информации кои беа тема на овој подкаст, но пред тоа малку Diablo 4, Star Wars: Squadrons и неколку други игри кои беа преставени на PC Gaming Show. Сепак фокус на епизодата е рецензијата на Last Of Us 2, која може […]

Прочитај повеќе

Everything remains different е мотото под кое се одржа втората BA Week (Business Analysis Week), интерна конференција во Ендава. Конференцијата овојпат, за разлика од претходната година, се одржа целосно виртуелно. Приказната започнува со група на ентузијасти кои се адаптираа на новата реалност и организираа виртуелен настан, и покрај иницијалниот целосно готов план за организирање на […]

Прочитај повеќе

Македонската еспорт федерација објави дека го организира првиот турнир во новата игра на Riot, Valorant. Поддршка во одржувањето на овој турнир доаѓа од Esports.mk. Турнирот започнува на 20 јуни, а пријавувањето ќе заврши еден ден порано. За да учествуваат на турнирот заинтересираните треба да имаат FaceIt профил и регистрирано Valorant на платформата. Турнирот е наменет […]

Прочитај повеќе

Малку по малку ги учиме основите на програмирање со Мино. Доесга научивме за условно извршување на код, а сега во ова виде Мино ни објаснува како и зошто ни се потребни циклуси. Туторијалот е за for и while циклуси, дефинирање за услови под кој функционира циклусот на тривијален проблем за печатење на броеви од 1 […]

Прочитај повеќе