За само еден ден, од петокот кон саботата, македонските твиретџии собраа 9000 денари преку донации за да и помогнат на старицата која од снегот собирала гранчиња за греење. Како што раскажува Дарјан Раденовиќ, иницијаторот на овој хуман гест, тетка Светлана го откажала парното и немала средства за да си обезбеди греење, па единствена опција и останала да […]

Прочитај повеќе

Живеејќи во ист стан со тригодишен брат, сред центар, среде испитна сесија, може да замислите колку ми пречеше оркестарот од звуци кој непрестајно ме одвлекуваше од учење или работење. За среќа набрзо најдов едноставно решение – константно позадинско слушање на звук кој опфаќа широк опсег на фрекфенции. Најпознат од овој тип на звуци е белата […]

Прочитај повеќе

Со правилна комбинација на овие апликации, можете да направите одличен постер во едно пиење кафе. Преку интуитивен интерфејс, тие претставуваат корисна алатка за дизајнери, без разлика дали се работи за аматери или професионалци. Трите апликации се достапни на македонскиот AppStore. ArtPad ArtPad е бесплатна апликација која е рангирана во првите топ 10 апликации во категорија […]

Прочитај повеќе

Да му кажевте на некој пред 100 години дека еден ден ќе може да се носи целото знаење на светот во џеб, ќе ве сметаше за луд. Денес, без проблем може да ја сместите цела Wikipedia во iPhone, односно скоро 4 милиони статии. Сега повторно замислете инстантен пристап до било која од нив. Неверојатно, нели? […]

Прочитај повеќе

Khan Academy сега има над 4 милиони корисници месечно и над 2.700 eдукативни видеа, открива основачот на Khan Academy, Салман Кан, во забавно сесија на „прашања и одговори“ со корисниците на Reddit. Покрај класичните пофалби од луѓе кои конечно положиле тежок предмет на факултет или од родители кои конечно ги натерале своите деца да учат […]

Прочитај повеќе