Повеќегодишен програмер и фриленсер, Борче Трајковски е исто така и продуцент, DJ, инжинер за звук и креатор на музички софтвер. Неговото име е познато по креирање на 15 Android апликации, од кои најпознати му се: My Piano (околу 7.000.000.симнувања, со рејтинг 4,4 од 12.857 корисници), My Guitar (околу 2.000.000 симнувања, со рејтинг 3,9 од 2.910 […]

Прочитај повеќе

Присутноста на сите најпопуларни друштвени мрежи е понекогаш исцрпувачка, не само поради следењето на новостите и содржините споделени од страна на вашите пријатели, туку и од самиот факт што бројката на овие популарни сајтови се зголемува и повеќето корисници постојано се во очекување на „the next big thing“. Но тоа не треба да ви биде […]

Прочитај повеќе

Понудените опции за мобилни интернет пакети на пазарот кај нас е на задоволително ниво, со тоа што дури пред кратко време цените на истиве започнаа да се намалуваат. Без разлика од кој оператор користите интернет услуги, сигурно ви случило да снемате кредит или да ви дојде висока сметка, поради тоа што сте го пречекориле ограничувањето […]

Прочитај повеќе

„Да се разбере пазарот е клучно и додека многу млади претприемачи се ентузијастички наклонети кон нивните идеи, важно е да бидат и разумни.”, вели Реј Пауер, главниот извршен директор на македонската софтверска компанија iDevelop која креира on-demand бизнис решенија и досега го има лансирано софтверското решение ActiveReception.com. Каков вид на веб апликација е ActiveReception и […]

Прочитај повеќе

Како мала диверзија на новостите деновиве за згаснувањето на Facebook, овојпат сакам да зборнам малку за Social Media Customer Relationship Management или во превод „Менаџмент на односите со потрошувачи на друштвените мрежи“. Најверојатно веќе сте запознаени со поимот CRM – Customer Relationship Management или менаџмент на односи со потрошувачи. Овој поим се однесува на воспоставување на […]

Прочитај повеќе

Со започнувањето на големата популарност на Twitter, започнаа да се појавуваат и многу други интернет страници, апликации и алатки кои го унапредуваа и надополнуваа сервисот со некои опции кои на почетокот не постоеа. Така беше со TwitPic, со неколку пребарувачи на твитови, апликации за превод на твитови и многу други. Со време Twitter ја осозна […]

Прочитај повеќе

Навистина започнува да ми се допаѓа репликата „Постои апликација за тоа“ (“There’s an app for that“). Oвојпат ги издвојувам оние кои може да ви се најдат кога патувате и со кои полесно може да ги дознаете местата кои вредат да бидат посетени дур сте таму. Tripit Една од најупотребуваните апликации за организирање на патувања е […]

Прочитај повеќе

Можеби малкумина од вас ќе признаат дека на 14-ти февруари и посветуваат поголемо внимание на саканата личност, а воедно го празнуваат и денот на виното. Сепак на крај ваш избор е дали ќе одлучите на овој ден да направите нешто надвор од вообичаеното во чест на спротивниот пол или ќе го поминете како и секој […]

Прочитај повеќе

Поаѓајќи од мојата љубопитност за тоа кои се најкористените Twitter апликации oд македонските корисници, решив да спроведам една кратка анкета. Онлајн анкетата се состоеше од четири прашања – две демографски (пол и возраст) и другите две се однесуваа на тоа кои Twitter апликации ги користат и од што најчесто твитаат. Ова се резултатите добиени од […]

Прочитај повеќе

Со секојдневниот напредок и појавувањето на нови технологии предвидувањата за изгледот на работната околина полека се остваруваат. Се повеќе компании почнуваат да ја организираат работната околина поинаку за да можат да ги искористат сите нови технологии за поголема продуктивност. Веќе има идеи како iDesk или веќе реализиразниот Microsoft Surface. Функционалностите на ваквиот вид работна површина се поврзани со […]

Прочитај повеќе

Покрај постоењето на конкурс за пријавување на бизнис решенија и изработка на 50 интернет продавници од страна на Министерството за информатичко општество, решивме накратко да ви ги укажеме на неколку совети за поставување на една е-продавница во Македонија. Најпрво сакам да напоменам дека под поимот „е-продавница“ не се подразбира интернет страница преку која можат да […]

Прочитај повеќе

Во обид да ја задоволиме женската ИТ популација на темата мобилни апликации, овој пост го посветувам токму на корисните апликации кои би и се нашле на секоја девојка, жена, мајка. Секако, и овојпат апликациите се бесплатни. My Days Како прва апликација, која никако не може да биде прогласена за унисекс апликација, а за среќа ја […]

Прочитај повеќе