Следниов текст е дел од истражувањето на тема: .мк сајбер инфраструктура – Отстранување на национална сајбер закана, реализирано од страна на Ѓоко Крстиќ од лабораторијата за истражување на ИКТ безбедност ZeroScience Lab. Во слободно време сакам да правам истражување на IoT/IIoT/AIoT уреди. Тоа подразбира и користење на Shodan (shodan.io) алатката која служи за барање на изложени мрежни […]

Прочитај повеќе

Следниов текст е дел од истражувањето на тема: .мк сајбер инфраструктура – Отстранување на национална сајбер закана, реализирано од страна на Ѓоко Крстиќ од лабораторијата за истражување на ИКТ безбедност ZeroScience Lab. Вовед (TL;DR) Додека работев на еден безбедносен тест, дознав дека откриените мрежни уреди се користат и во македонскиот сајбер простор. Со ова истражување […]

Прочитај повеќе

Следниов текст е дел од истражувањето на тема: .мк сајбер простор и инфраструктура – Отстранување на национална сајбер закана, реализирано од страна на Ѓоко Крстиќ од лабораторијата за истражување на ИКТ безбедност ZeroScience Lab. Вовед (TL;DR) Додека работев на еден безбедносен тест, дознав дека откриените мрежни уреди се користат и во македонскиот сајбер простор. Со […]

Прочитај повеќе

Пред 100 години, во 1911-та, три мали компании се споија да станат Computing-Tabulating-Recording Company, или тоа што подоцна стана International Business Machines или IBM. Тогаш правеа машини за пишување и часовници за фабрики, а денес роботи кои разбираат прашања и кои со леснотии ги победуваат луѓето.

Прочитај повеќе

Неодамна Google ја претстави Blogger Template Designer, навистина кул и лесна алатка со која секој може да си го персонализира дизајнот на блогот на Blogger платформата.

Прочитај повеќе

Популарната, и единствената при рака, енциклопедија доби нов поелегантен и поокоординиран изглед со подобрено пребарување и навигација.

„Ова е првата голема иницијатива од Wikimedia фондацијата и волунтерите за да се промени интерфејсот на енциклопедијата. Ќе следуваат уште промени.“ пишува Наоко Камура на Wikipedia блогот.

Прочитај повеќе