(Oва е гостински текст од Елена Игнатова, проектен координатор во Фондацијата Метаморфозис) Локалната канцеларија на Microsoft Македонија заедно со фондацијата Метаморфозис го организираат денот на Microsoft посветен на НВО секторот „Бидете иницијатор на промени“. Денот, кој е посветен на невладините органиации, ќе им овозможи на претставниците на граѓанскиот сектор преку интерактивна програма да ги подобрат своите […]

Прочитај повеќе

е-Општество: Млади и медиуми е дводневна конференција во организација на фондацијата Метаморфозис и Младинскиот образовен форум (МОФ) која ги истражува медиумите од младинска перспектива, медиумите под водство на млади, медиумската писменост, квалитетот на информации, активизмот на дигиталните медиуми, музиката и движењата. Конференцијата е отворен, креативен и интерактивен простор што нуди информации и овозможува дискусија, разни активности […]

Прочитај повеќе

Отпадот од електрична и електронска опрема претставува закана за животната средина. Истражувањата кои се направени во рамките на проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“, со цел да се одредат количествата и состојбата со раководење на е-отпадот на Балканот, покажуваат дека и овој регион има значителен проблем со правилно раководење и заштита на […]

Прочитај повеќе

Со напредокот на технологијата, особено хардверот, секој од нас има голем број на дискети кои повеќе не ги користи. Затоа ви претставуваме кратко видео со инструкции за како да изработите кутија за моливи од дискети. Видеото е најава за креативната работилница за реупотреба на е-отпад, во рамките на конференцијата е-Општество.мк. Несоодветно фрлените електронски уреди и […]

Прочитај повеќе

Секој од вас дома има неколку уреди кои ви седат во некое ќоше или во подрум. Но, бидејќи е-отпадот претставува опасност за животната средина, секој од вас кога ќе реши да ги отстрани уредите од својот дом треба тоа да го стори на соодветен начин. Донирајте! Старите уреди кои веќе не ги користите, може да […]

Прочитај повеќе

Со брзиот развој на технологијата, сите љубители на најновите геџети се почесто ги заменуваат своите уреди, иако дел од нив се сè уште функционални и ја вршат својата задача. Таквата практика на брзо заменување на електронските уреди придонесува за огромните количества на е-отпад кои што се создаваат насекаде низ светот. Е-отпад е генерички термин кој се користи за да се опишат различни стари, нефункционални или заменети уреди, кои содржат компоненти напојувани на струја.

Прочитај повеќе