На последниот Е3 големото трио Microsoft, Sony и Nintendo објавија податок дека имаат пораст на играчи од женската популација. И ако пред десетина години гејмингот можеше да се смета за „машки“ спорт, според изложените информации на пресовите на „големата тројка“ 40% од играчите сега се девојки. И покрај тоа што свој дел во порастот на […]

Прочитај повеќе

Со зголемување на бројот на ММО игри кои го менуваат начинот на претплата, бесплатните ММО престанаа да бидат ексклузивитет на азиските дизајнери и издавачи на игри и станаа модел прифатен од западните студија. Сепак, иако со заеднички бизнис модел, азискитe и западните игри се разликуваат суштински, од начинот на добивање на нивоа до фактот тоа што азиските игри главно се повеќе конкурентни, оријентирани кон играч против играч (PvP) содржини.

Прочитај повеќе

Најиграниот ММORPG наслов World of Warcraft реши, заедно со новите содржини од 4.2.0, да објави бесконечен пробен период за новите играчи. Најверојатно мотивирани од скорешното менување на моделот на плаќање на Age of Conan, Team Fortress 2 како и најавата на Valve за нова „бесплатна“ ММО (се шпекулира дека можеби станува збор за DOTA 2), Blizzard на новите корисници им овозможуваат проба на играта до 20 ниво во неограничен временски период.Тој период до сега беше ограничен само на 14 дена, додека сега играчите ќе можат да си направат неколку карактера. 

Прочитај повеќе

Во последниве неколку месеци се хакнати неколку милиони профили на онлајн гејмери, PSN, Bethseda, Codemasters, а минатата недела се украдео податоци на 1.3 милиони корисници на SEGA. И покрај тоа што вината за овие пробивања никако не е кај корисниците, овој текст е за мерките кои можат за ги предземат играчите на MMO игри за посигурно играње.

Прочитај повеќе

Lulz Security, или Lulzsec, се појавија во мај и веднаш станаа хипер активни. За разлика од нивните поозбилни колеги Anonymous, Lulzsec немаат ама никаква агенда. Не знам дали како помлади им било ускратено играњето онлине или се неверојатно неуспешни при играње онлајн, ама Lulzsec ја започнаа својата кампања главно со DDoS напади и тоа врз страните и форумите на повеќе производители на игри и на неколку сервери на онлајн игри.

Прочитај повеќе

E3 Expo 2011 продолжува со презентациите на Ubisoft кои го вратија Rayman, следени од Sony кои се извинуваа за хакнувањата на Playstation Network, но и го претставија новиот контролер Move, и следени од Nintendo кои исто така, покрај нови наслови, го претставија својот нов контролер Nintendo WII U. Ви ги претставувам најинтересните моменти од презентациите.

Прочитај повеќе

По конференцијата на Microsoft следеше EA Games, со оглед на тоа дека издавачите на игри имаат и своја играчка програма која се одржува посебно овие пресови и не се премногу атрактивни за разлика од презентацијата на игрите преку играње. Конференцијата ја водеше Peter Moore од EA Games кој се трудеше да биде порелаксиран од презентерите на Microsoft. Оваа година презентираа 9 игри за кој очекуваат голем успех.

Прочитај повеќе

Конечно започна најголемиот саем на видео игри годинава – Е3 expo 2011. Годинава прес конференциите можете да ги следите истовремено со присутните во халата на некои од медиумските партнерите на Е3. Закажана за 18:30 прес конференцијата не доцнеше ни една минута. На самиот почеток беше презентирана Call of Duty: Modern Warfare 3.

Прочитај повеќе

Следната недела започнува најголемиот саем на конзоли и видео игри Electronic Entertainment Expo или Е3. И покрај постоењето на неколку други поголеми саеми за видео игри Е3 се смета за најголем и највлијателен саем за видео игри, конзоли и опрема поврзана со видео игри. Саемот прв пат е одржан 1995, од тогаш до сега се одржува секоја година на крајот на Мај или почетокот на јуни во L.A. Convention Center. Годинава се одржува од 6-9 јуни, а програмата започнува на 6 јуни со пресконференција на Microsoft.

Прочитај повеќе

Една од најпомпезно најавуваните игри во времето на своето излегување Age of Conan реши да го промени начинот на претплата. Почнувајќи од ова лето насловот кој беше најавуван како можен „убиец на World of Warcraft” ќе се префрли од месечна претлата на freemium модел. Ова судејќи по досегашните искуства на другите игри кој се префрлиле на овој модел најверојатно ќе значи поделба на играчите на бесплатни и премиум со тоа што на бесплатните играчи ќе им бидат ограничени некој напредни опции.

Прочитај повеќе

Од време на време во нашите весници и телевизии излегуваат статии кои укажуваат на опасностите и негативните страни на видео игрите. Сигурен сум дека сте ги слушнале повеќето од нив: губење време, пораст на насилство кај младите, намалена физичка активност и слично. За опасносисте од предолго играње на компјутерски игри мислам дека доволно е пишувано, за несреќа најчесто од луѓе кој не ни седнале пред PC, WII, Xbox360 или Play Station. Затоа овој текст е посветен на придобивките од играњето на видео игри. За да не дојде до забуна кога зборувам за придобивки предпоставувам дека:

Прочитај повеќе

Според извештајот TIGA, трговска асоцијација која ги застапува британските производители на видео игри, постои оптимизам меѓу 104-те анкетирани инди дизајнери за зголемување на бројот на вработени во гејминг студијата, иако тоа ќе значи и зголемување на трошоците без сигурност дека ќе има покачување на цените на игрите.

Прочитај повеќе