E3 Expo 2011 продолжува со презентациите на Ubisoft кои го вратија Rayman, следени од Sony кои се извинуваа за хакнувањата на Playstation Network, но и го претставија новиот контролер Move, и следени од Nintendo кои исто така, покрај нови наслови, го претставија својот нов контролер Nintendo WII U. Ви ги претставувам најинтересните моменти од презентациите.

Прочитај повеќе

По конференцијата на Microsoft следеше EA Games, со оглед на тоа дека издавачите на игри имаат и своја играчка програма која се одржува посебно овие пресови и не се премногу атрактивни за разлика од презентацијата на игрите преку играње. Конференцијата ја водеше Peter Moore од EA Games кој се трудеше да биде порелаксиран од презентерите на Microsoft. Оваа година презентираа 9 игри за кој очекуваат голем успех.

Прочитај повеќе

Конечно започна најголемиот саем на видео игри годинава – Е3 expo 2011. Годинава прес конференциите можете да ги следите истовремено со присутните во халата на некои од медиумските партнерите на Е3. Закажана за 18:30 прес конференцијата не доцнеше ни една минута. На самиот почеток беше презентирана Call of Duty: Modern Warfare 3.

Прочитај повеќе

Следната недела започнува најголемиот саем на конзоли и видео игри Electronic Entertainment Expo или Е3. И покрај постоењето на неколку други поголеми саеми за видео игри Е3 се смета за најголем и највлијателен саем за видео игри, конзоли и опрема поврзана со видео игри. Саемот прв пат е одржан 1995, од тогаш до сега се одржува секоја година на крајот на Мај или почетокот на јуни во L.A. Convention Center. Годинава се одржува од 6-9 јуни, а програмата започнува на 6 јуни со пресконференција на Microsoft.

Прочитај повеќе

Една од најпомпезно најавуваните игри во времето на своето излегување Age of Conan реши да го промени начинот на претплата. Почнувајќи од ова лето насловот кој беше најавуван како можен „убиец на World of Warcraft” ќе се префрли од месечна претлата на freemium модел. Ова судејќи по досегашните искуства на другите игри кој се префрлиле на овој модел најверојатно ќе значи поделба на играчите на бесплатни и премиум со тоа што на бесплатните играчи ќе им бидат ограничени некој напредни опции.

Прочитај повеќе

Од време на време во нашите весници и телевизии излегуваат статии кои укажуваат на опасностите и негативните страни на видео игрите. Сигурен сум дека сте ги слушнале повеќето од нив: губење време, пораст на насилство кај младите, намалена физичка активност и слично. За опасносисте од предолго играње на компјутерски игри мислам дека доволно е пишувано, за несреќа најчесто од луѓе кој не ни седнале пред PC, WII, Xbox360 или Play Station. Затоа овој текст е посветен на придобивките од играњето на видео игри. За да не дојде до забуна кога зборувам за придобивки предпоставувам дека:

Прочитај повеќе

Според извештајот TIGA, трговска асоцијација која ги застапува британските производители на видео игри, постои оптимизам меѓу 104-те анкетирани инди дизајнери за зголемување на бројот на вработени во гејминг студијата, иако тоа ќе значи и зголемување на трошоците без сигурност дека ќе има покачување на цените на игрите.

Прочитај повеќе

Конечно е ставен крај на дебатата за прашањето дали видео игрите се уметност. Американската Агенцијата за подршка на уметности NEA ги потврди игрите како уметничка форма. Агенцијата го промени името на категоријата од „The Arts on Radio and Television” во „arts in media” и предходната категорија сега содржи нови проекти појаснувања. Целосните промени на појаснувањата на агенцијата за подршка може да ги погледнете тука.

Прочитај повеќе

Ако подолго време сте играч на MMORPG – масивни онлајн мултиплеер игри, сигурно сте се сретнале со поголем број наслови, од кои некои се бесплатни, а некои имаат еднократно плаќање или месечни претплати. Се разбира и едните и другите имаат свој начин за остварување профит и со оглед на тоа колку пари се потребни за тековни трошоци ретко кој би можел да им забележи. Бесплатните MMORPG игри имаат неколку начини на зработка: микротрансакции, купување на работи кој ги користите во играта за пари (Pefect World, Rohan:Blood Feud, Battle of Immortals), неограничен „trial” ограничување на делови од играта за претплатници (Warhammer Online, Lord of the Rings Online, Dungeons and Dragons Online) или метод кој се поретко го приметувам реклами на корисничкиот интерфејс за играчите кои не плаќаат. Игрите кои се плаќаат имаат месечна претплата(Eve Online), треба да го купите оргиналот на играта (Guild Wars, Guild Wars 2) или комбинација од двете (World of Warcraft, Aion, Age of Conan).

Прочитај повеќе

Добрата игра за гејмерите е како добро напишана книга или привлечен филм. Не привлекуваат со приказната, карактерите, новите идеи, но најмногу не вовлекува во сосема нов и друг свет. Една од моите омилени игри Heroes of Might and Magic e направена од двајца ентузијасти, имаше никаков едноставен звук, графиката за денешни услови е ужасна, но имаше солидна митолошка подлога и добро обработен фантастичен свет.

Прочитај повеќе