Повеќе од петнаесет години од излегувањето на првиот дел од Diablo и повеќе од десет години од последната експанзија на Diablo II: Lord of Destruction, конечно добивме шанса да го видиме и третото продолжениe на оваа култна игра која официјално излегува на 15 мај. [youtube]8scZZfU9Zh8[/youtube] Blizzard одлучи викендов да биде бета викенд и да направи […]

Прочитај повеќе

Ако не сте задоволни со изгледот на Facebook по Timelininе, тогаш PinView е вистинската апликација за вас. PinView го претвора Facebook во табла на која се закачени сите „вести“ кој ги поставиле вашите пријатели, налик на Pinterest која во овој момент е една од напопуларните друштвени мрежи. Со апликациите разгледувањето на содржини станува многу полесно, […]

Прочитај повеќе

Три години по формирањето Raspberry PI групацијата, чија цел е да се промовира изучувањето на информатичката технологија, успеа да ја исполнат првата зацртана цел – конструкција и дизајн на ефтин и функционален компјутер. Идејата зад ова е да се направи програмирањето да биде достапно за сите, овозможувајќи им на сите да купат подобрена верзија на […]

Прочитај повеќе

Повторно се разгореа шпекулациите дека Valve работат на нова конзола, откако беше забележано дека Valve бараат инженер електроничар. Шпекулациите станаа погласни откако во канцелариите на Valve беше забележан директорот на Apple, Тим Кук. Иако Apple и Valve одбииваат да изнесат детали за средбата, некакво објаснување дава Cult of Mac, портал кој е целосно посветен на Apple […]

Прочитај повеќе

Додека ние се занимаваме со барокни фасади и викторијански бродови во Вардар, остатокот на светот не застанува проширувајќи ги рамките на тоа што досега можело да се нарекува уметност или да се изложува во музеи и галерии. Иако веќe и кај нас видео игрите срамежливо се најавуваат како помошно наставно средство, во Smithsonian American Art […]

Прочитај повеќе

Иако се приближува гејмерскиот саем E3, се уште нема  никакви податоци  за најновата „конзола“, oдносно функционален прототип на Wii U на Nintendo.  Необјасниви, непрецизни и контракдикторни се податоците за карактеристиките на преносната конзола, а досега и цената на конзолата е изведена единствено од шпекулации и анализи на неколку гејминг портали. Според анализата на> Forget the box, материјалите потребни да […]

Прочитај повеќе

Еден месец по петицијата на разочараните обожаватели на серијалот Mass Effect, Bioware вети дека ќе го дообработи крајот на играта. Но, Bioware објасни дека нема да има промени во крајот на играта единстевно некои работи од завршницата ќе бидат појасни, што ќе ги задоволи само оној дел од играчите кои го следеа серијалот и кои […]

Прочитај повеќе

Mинистерството за образование реши да креира видео игри за да воведе „дигиталн технологии“ во образовниот процес. Со оглед на тоа дека децата најмногу учат кога „не знаат“ дека учат, проектот „Учење преку игра – Видеоигри“ сака да ја искористи желбата на децата за забава и преку ниа да им ги поедноставни и, се надевам, да […]

Прочитај повеќе

Во следните пет години IBM во соработка со Холандскиот институт за радио астрономија ќе работи на дизајнирање на „супер компјутер“ кој ќе се користи за анализирање на податоците  кои ќе ги генерира  SKA. SKA (square kilometer array) е супер модерен радио телескоп кој се уште е во изработка, а се очекува да биде завршен до […]

Прочитај повеќе

Western Digital ги најави првите преносни хард дискови од 2 терабајти. Новите 2 ТВ дискови се дел од My Passport серијата и се компатиблни со 2.0 и 3.0 USB портовите. Според Western Digital, максималната брзина на пренос на податоци е 5 Gb/s. Големината ни дисковите е 2,1 x 11,2 x 8,1 cm, тежaт околу 230 грама, […]

Прочитај повеќе

Добри вести за сите обожаватели на постари игри. Good Old Games се враќа по кратката пауза. За тие што не се запознаени со GOG,  www.gog.com е платформа за дигитална продажба и зачувување на видео игри. Игрите кои ги продаваат се без заштита, а игрите ќе ви останат зачувани на GOG облакот  и во случај ако […]

Прочитај повеќе

На годинешнива Game Developers Conference креаторите на Gears of War, Epic Games повторно ги презентира можностите на Unreal Engine 3 претставувајќи го демото од Samaritan кое беше рендерирано во реално време. Резултатите се воодушевувачи од графичка гледна точка, но уште позбудливо е што овогодинешново демо беше рендерирано од една единствена графичка картичка, наместо од три […]

Прочитај повеќе