Според извештајот TIGA, трговска асоцијација која ги застапува британските производители на видео игри, постои оптимизам меѓу 104-те анкетирани инди дизајнери за зголемување на бројот на вработени во гејминг студијата, иако тоа ќе значи и зголемување на трошоците без сигурност дека ќе има покачување на цените на игрите.

Прочитај повеќе

Конечно е ставен крај на дебатата за прашањето дали видео игрите се уметност. Американската Агенцијата за подршка на уметности NEA ги потврди игрите како уметничка форма. Агенцијата го промени името на категоријата од „The Arts on Radio and Television” во „arts in media” и предходната категорија сега содржи нови проекти појаснувања. Целосните промени на појаснувањата на агенцијата за подршка може да ги погледнете тука.

Прочитај повеќе

Ако подолго време сте играч на MMORPG – масивни онлајн мултиплеер игри, сигурно сте се сретнале со поголем број наслови, од кои некои се бесплатни, а некои имаат еднократно плаќање или месечни претплати. Се разбира и едните и другите имаат свој начин за остварување профит и со оглед на тоа колку пари се потребни за тековни трошоци ретко кој би можел да им забележи. Бесплатните MMORPG игри имаат неколку начини на зработка: микротрансакции, купување на работи кој ги користите во играта за пари (Pefect World, Rohan:Blood Feud, Battle of Immortals), неограничен „trial” ограничување на делови од играта за претплатници (Warhammer Online, Lord of the Rings Online, Dungeons and Dragons Online) или метод кој се поретко го приметувам реклами на корисничкиот интерфејс за играчите кои не плаќаат. Игрите кои се плаќаат имаат месечна претплата(Eve Online), треба да го купите оргиналот на играта (Guild Wars, Guild Wars 2) или комбинација од двете (World of Warcraft, Aion, Age of Conan).

Прочитај повеќе

Добрата игра за гејмерите е како добро напишана книга или привлечен филм. Не привлекуваат со приказната, карактерите, новите идеи, но најмногу не вовлекува во сосема нов и друг свет. Една од моите омилени игри Heroes of Might and Magic e направена од двајца ентузијасти, имаше никаков едноставен звук, графиката за денешни услови е ужасна, но имаше солидна митолошка подлога и добро обработен фантастичен свет.

Прочитај повеќе