YouTube наскоро ќе им овозможи на родителите да го ограничат пристапот до содржина на своите деца. Компанијата во следните месеци ќе креира нов тип на профил. Профилот ќе биде „надгледуван“ (Supervised) и ќе им овозможи на родителите да го ограничат пристапот до одредени несоодветни содржини на своите деца. „Последнава година соработувавме со родители и експерти […]

Прочитај повеќе

Oppo најави нова безжична платформа за полнење кој овозможува полнење на паметни телефони на растојание од 10 сантиметри. Вообичаено овие полнења доаѓаат без можност за оддалечување на уредот од полначот, и единствена разлика е непостоење на физички приклучок. Wireless Air Charging користи магнетна резонанса да испорача 7,5 W електрична енергија на растојание од 10 сантиметри. […]

Прочитај повеќе

PlayStation 5 најрано следната година ќе добие надграден сет за виртуелна реалност. Новиот сет ќе биде со драматично подобри перформанси и интерактивност, но за жал нема да излезе во 2021. „Откако ќе го стават новите сет играчите ќе почувствуваат уште поголемо чувство на присуство и ќе бидат уште понавлезени во светот на видеоигрите“, вели Sony […]

Прочитај повеќе

Кодот кој го користат кинеските хакери е развиен од Националната агенција за безбедност (NSA) тврдат безбедносни експерти од израелската компанија CheckPoint Software Technologies. Софтверот на алатката „Jian“ која кинеските хакери ја користат за шпионирање е речиси копија на алатки кои беа објавени во 2017 како дел од пробивањето на NSA. Сличноста е толкава што безбедносниот […]

Прочитај повеќе

iPhone е најпродаван телефон во последните три месеци од 2020. Ова се нема случено од 2016, кога телефоните на Apple последен пат подобро се продаваа од телефоните на Samsung. Apple успеа да ја зголеми својата продажба во однос на претходната година иако интересот за паметни телефони е намален 5 проценти во однос на истиот период […]

Прочитај повеќе

Најновата и најинтересна мрежа во моментов – Clubhouse, полека започнува да го зголемува бројот на корисници. Иако сè уште се ексклузивно на iPhone, последниве две недели Clubhouse го удвои бројот на корисници. Во период од 1 до 16 февруари бројот на корисници на Clubhouse порасна од 3,5 милиони на 8,1 милиони. Бројот на преземања за […]

Прочитај повеќе

Huawei им најави на своите партнери дека оваа година потребата од компоненти за паметни телефони ќе биде 60 отсто помала. Компанијата оваа година ќе купи доволно компоненти за производство на 80 милиони паметни телефони. Минатата година испорачаа 189 милиони паметни телефони, пренесе Nikkei. Санкциите на САД, но и самото презаситување на пазарот, се главни причини […]

Прочитај повеќе

Спорот на Epic Games и Apple продолжува во Европа. Epic во Европа отвори спор против Apple за заштита на конкуренцијата. Компанијата тврди дека провизијата од 30 отсто колку што изнесува делот на Apple за AppStore е злоупотреба на положбата која ја имаат на пазарот. Ова е четврти пазар на кој Epic започнува спор против Apple. […]

Прочитај повеќе

LastPass е еден од најдобрите, наједноставни за користење и најпопуларните менаџери на лозинки. Сервисот и во бесплатниот пакет нуди речиси сè што може да му затреба на домашен корисник. Ова веројатно e главната причина за неговата популарност. Можноста за користење на LastPass и споделување на повеќе различни платформи е една од предностите на сервисот, но […]

Прочитај повеќе

Британскиот производител на автомобил, Jaguar, најави дека од 2025 целото портфолио на компанијата ќе биде електрични автомобили. Со ова Jaguar ќе им се приклучи на Tesla,  и на неколку помали производители кои произведуваат исклучиво електрични возила. За реализација на овој план Land Rover Jaguar во 2024 ќе го претстави првото електрично возило од серијата. Во […]

Прочитај повеќе

Безбедносните експерти постојано предупредуваат за опасностите од  јавно објавување на премногу, и пречувствителни податоци на друштвените мрежи. Опасноста главно доаѓа од социјален инженеринг и овозможување на напаѓачите да дознаат повеќе информации кои подоцна ќе ги злоупотребат. Вообичаено дел од овие податоци се дата на раѓање, телефонски броеви, имејл адреси. Напаѓачите потоа врз база на овие […]

Прочитај повеќе

MetaHumans Creator е нова алатка од Epic која на корисниците ќе им овозможи многу поедноставно, полесно и побрзо да креираат фотореалистични дигитални човечки ликови. Алатката ќе се користи во прелистувач, а ликовите кои се креираат изгледаат речиси реално. За жал, засега нема можност да се тестира алатката, но Epic со неколку видеа ги претстави можностите […]

Прочитај повеќе