Изгледаат дека се прескапи и моментален тренд, но интересот за Non-fungible токени барем во моментов е огромен. Она што го овозможуваат овие токени е вештачко ограничување на бројот на инаку неограничен број на дигитална содржина. Карактеристика на овие токени е што се уникатни и неделиви. Во моментов токените се користат како доказ за купување на […]

Прочитај повеќе

Финансискиот гигант Ant Group кој е полесно препознатлив како финансиска гранка на Alibaba Group се обидува да пронајде начин да се разиде со основачот Џек Ма. Компанијата ги разгледува можностите со кои г. Ма ќе го повлече својот капитал од Ant. Двете страни се обидуваат да пронајдат решени за г.Ма да се откаже од контролата […]

Прочитај повеќе

Кога ќе се споменат небезбедни апликации и продавници за апликации, речиси постојано помислуваме на Android и на Google Play. Сепак, неколку извештаи последниве месеци покажуваат дека ниту iOS и App Store не се многу подобри. Креаторот на FlickType Коста Елефтериу веќе неколку месеци разоткрива дел од пропустите на AppStore, и ако отидете на неговиот Twitter […]

Прочитај повеќе

Пандемијата на Ковид-19 полека привршува, но ќе помине време пред да се вратиме во нормала. Ако ви недостасуваат средбите и состаноците со колегите или соучениците Gather Town нема да ги замени, ама може да ви биди супер интересна замена. Платформата е наменета за видео конференции или виртуелна канцеларија, но со интересни проширувања. На пример покрај […]

Прочитај повеќе

Иако имал податоци Facebook ги игнорирал предупредувањата за пропусти кои им овозможувале на политичките кампањи да ја манипулираат јавноста. Интерна документација од друштвената мрежа до која дојде Guardian го покажува непреземањето на мерки во случаи на манипулација која била откриена од вработените во Facebook. „Многу од работите кои прават штета на Facebook не се поправаат […]

Прочитај повеќе

Microsoft ќе плати 19,7 милијарди долари за Nuance, компанија која со помош на вештачка интелигенција го подобрува препознавањето на говор. Во сумата која Microsoft ќе ја плати е вклучен и долгот на Nuance. Решението кое го изработи Nuance, со помош на „deep learning“ го подобрува препознавањето на говор. Технологијата која ја користат прави подобра транскрипција […]

Прочитај повеќе

Темата која се повторува последниве десет дена е објава на податоци од друштвени мрежи. Последна жртва на овие напади е најновата аудио друштвена мрежа ClubHouse. SQL база на податоци со 1,3 милиони корисници на ClubHouse е бесплатно достапна на популарен хакерски форум, јави CyberNews. Оваа бројка е значително помала од оние на Facebook и LinkedIn, […]

Прочитај повеќе

Едвај малку подзаборавивме на податоците од 533 милиони корисници на Facebook кои се бесплатно достапни на хакерски форум, уште еден ист таков „инцидент“ не потсети на „безбедноста“ на нашите податоци. Овој пат податоците доаѓаат од 500 милиони корисници на LinkedIn. Како и во случајот со Facebook и тука податоците се собрани со скрап на податоците […]

Прочитај повеќе

Популарноста и вредноста на криптовалутите предизвикуваат недостаток на хардвер на пазарот. Ова најмногу се однесува на графичките картички кои исклучително тешко се наоѓаат. Влезот на кинескиот производител Tianshu Intellectual Semiconductor Co. би можел да го промени ова во иднина. Графичката картичка Big Island е во развој четири години, а веќе е подготвена за масовно производство. […]

Прочитај повеќе

Оваа недела директорот на Apple, Тим Кук и беше гостин на Кара Свишер. Она што беше поинтересно е дека за прв пат претставник на Apple јавно зборуваше за паметни возила и проширена реалност. Неофицијално и претходно имаше најави дека Apple работи на проширена реалност и автономно возило, но овие информации никогаш на дошле од претставник […]

Прочитај повеќе

LG е првиот производител на паметни телефони кој во целост ќе се повлече од овој пазар. Компанијата објави дека наместо во секторот кој носи загуби ќе се фокусира на уредите за домаќинство и на телевизорите. Причина за затворањето на овој сектор се големите загуби. Во последните 6 години производството на паметни телефони на LG му […]

Прочитај повеќе

Magna Rome e нова друштвена игра на македонските издавачи и дизајнери на друштвени игри Archona Games која успешно ќе ја заврши својата Kickstarter-кампањата. Играта на љубителите на друштвени игри веќе им е достапна на Kickstarter, а до потребните средства дојдоа за 16 часа. Во овој момент веќе се отклучени и неколку дополнителна цели. За успешно […]

Прочитај повеќе