(Oва е гостински текст од Дамјан Цветков-Димитров, кој веќе шест месеци е во Сингапур. Дамјан пред две години беше автор на IT.com.mk, но можеби го знаете и како дизајнер на игри меѓу кои UUUU, Misery Mod и The Seed). Веќе некое време живеам во Сингапур, дишам Сингапур, гледам Сингапур, купувам Сингапур, јадам Синг…. овчо сирење […]

Прочитај повеќе

Денеска постојат милиони апликации, друштвени мрежи и сервиси што нудат огромен спектар на можности и пристапи да направите буквално се. Но, сепак поврзаноста меѓу тие апликации, е сè уште во рана фаза. Различни компании создаваат голем број на сервиси, а нивните апликации не се синхронизирани за да ги искористите максимално ефективно и брзо. IFTTT.com е многу […]

Прочитај повеќе

Врховниот суд во Белград одреди казна затвор од 3 месеца и две години условна казна поради закани на групата „500.000 срби против геј парадата”, пренесува Blic.rs. Ваква казна е преседан во српското судство, а и на Балканот каде досега никој нема реагирано толку остро во однос на агресивни онлајн активности на Facebook и други друштвени […]

Прочитај повеќе

Во време кога Kodak искусува банкрот, и кога целата компанија мора да се реструктурира за да се справи со новата ситуација, 23,8 милиони долари навистина доаѓаат како пријатна вест. Сите кориснички податоци ќе бидат префрлени на Shutterfly. Тоа е сумата која е договорена за сè уште непотполно реализираниот договор помеѓу Kodak и Shutterfly, каде што Shutterfly […]

Прочитај повеќе

Создавачите на Bit.ly, популарниот сервис за кратење на линкови, минатата година ја издадоа News.me апликацијата за iPad, што копаше по профилите на вашите пријатели на Twitter и користејки сопствен алгоритам, одредуваше што би можело да ве интересира. Сега  постои News.me апликација и за iPhone, со тоа што News.me станува и Facebook агрегатор. Откако ќе дозволите […]

Прочитај повеќе

Некои го решаваат проблемот со сигурност на вашите мобилни уреди преку препознавање лица, некои преку цртање уникатни симболи, а некои преку користење лозинки што се ритмични секвенци. Blackberry пријави патент кој опишува систем за препознавање на корисникот на уредот што работи преку ритмично допирање на екранот. Сигурно Drum Hero ентузијасти и вистински тапанари ќе бидат […]

Прочитај повеќе

Прототипот се вика Illumishare и се работи за систем што може да споделува физички и дигитални објекти преку интернет, кои се присутни врз одредена површина. Illumishare користи Kinect сензори кои се поставени веднаш над површината која се споделува и таа ги снима сите објекти кои се поставуваат во тој регион, за скоро инстантно да ги […]

Прочитај повеќе

Една од големите предности на Google+ е тоа што можете лесно да ги класифицирате пријателите во листи, и според тоа да објавувате информации за специфични групи на пријатели. Facebook најчесто тешко се снаоѓаше со групирањето на пријателите, и листите на пријатели воглавно ни се неискористени на нашите Facebook профили. Затоа менаџерот за продукти на Facebook, […]

Прочитај повеќе

Постојат илјадници апликации за потсетување, ако не и повеќе. Веќе веста за нова апликација за потсетување некако како да неможе да возбуди, но ве уверувам дека оваа апликација заслужува повеќе. Потсетник апликација најдобро одговара со форматот на мобилните уреди, но досега целосниот дизајн на апликацијата не го отсликуваше тоа. Кога сакате да наместите потсетник на […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од Универзитетот на Пенсилванија и Универзитетот на Мичиган се близу до решавање на проблемот со прегревањето на процесорите, а воедно како да се искористи максималната брзина од истите. Досега само еден дел од процесорот може да функционира кога се работи за мобилни процесори кои мораат да останат доволно ладни без вентилатор. Останатите транзистори кои […]

Прочитај повеќе

Ако ве привлече целокупниот редизајн на Windows 8 , со новиот Metro изглед кој несомнено се стреми кон минималност и функционалност, тогаш почнете да ја симнувате ISO датотеката на Windows 8 Consumer Preview од тука. Ако имате постара конфигурација и не сте сигурни дали вашиот компјутер ќе го издржи најновиот оперативен систем на Microsoft, тогаш симнете […]

Прочитај повеќе

Корисниците на iCloud што воедно имаат и Apple уред како iPhone или iPad може наскоро да уживаат во својата колекција на музика купена преку iPhone, но во многу повисок квалитет. Зависно од конекцијата дали е 3G или со ограничена брзина, тогаш квалитетот на стримингот ќе се адаптира до оптимално ниво. Постојат гласини дека оваа технологија […]

Прочитај повеќе