Во недела на 07.06.201  ќе се одржи финалната рунда на натпреварот во програмирање CodeFu 2015. Најдобро пласираните 32-ца натпреварувачи од двете онлајн квалификациски рунди кои се одржаа на 19.04.2015 и 17.05.2015 ќе се натпреваруваат во City Hall центарот во Скопје. Освен правото да се фалат, тројцата најдобри натпреварувачи ќе освојат патување во Швајцарија и посета […]

Прочитај повеќе

Осмото по ред финале на главниот CodeFu натпревар во програмирање се одржа во недела на 1 јуни 2014. Оваа година за првпат натпреварот се одржа на нова локација, во City Hall центарот во Скопје. На финалниот натпревар учествуваа 32-цата најдобро пласирани натпреварувачи од двете on-line квалификациски рунди. Натпреварот започна во 11:15 и траеше до 14:15. […]

Прочитај повеќе

Осмото по ред финале на натпреварот во програмирање, CodeFu, ќе се одржи овој викенд, во недела, 01 јуни 2014 година, во City Hall центарот во Скопје. CodeFu е натпревар во програмирање наменет за студенти, апсолвенти и постдипломци. Главниот натпревар се состои од две квалификациски онлајн рунди и една финална рунда. Најдобрите 32-ца натпреварувачи во севкупен […]

Прочитај повеќе

Започнува седмото издание на CodeFu. CodeFu е натпревер во програмирање наменет за студенти, апсолвенти и постдипломци. Право на учество на натпреварот имаат сите македонски граѓани – студенти на универзитетите во Македонија, како и македонски граѓани кои студираат на универзитетите во светот. На главниот CodeFu натпревар му претходат две онлајн квалификациски рунди. Првата од нив ќе […]

Прочитај повеќе

Во недела, 10.06.2012 во просториите на клубот Ентернет ќе се одржи финалната рунда на CodeFu 2012. CodeFu е натпревар во програмирање наменет за студенти, апсолвенти и постдипломци. Главниот натпревар се состои од две квалификациски онлајн рунди и една финална рунда која се одржува во клубот Ентернет. Најдобрите 32-ца натпреварувачи кои ќе постигнат најдобар резултат на […]

Прочитај повеќе

Бојан Костадинов, Игор Кулев и Васја Павлов се тројцата најдобри програмери од финалниот CodeFu настан, кој се одржа во недела, 08 мај, во организација на Netcetera.

Прочитај повеќе

Linux кернелот е делот кој се нарекува срцето на GNU/Linux оперативниот систем. Тоa беше онаа последна состојка за реализирање на сонот на Ричард Сталман (Richard Stallman), односно за создавање на оперативен систем кој ќе биде слободен софтвер. Кернелот во денешно време се одржува од многу програмери кои целат да го подобрат во секој аспект и да го направат по-компатибилен со секој вид на хардвер.

Прочитај повеќе

Денеска ќе видиме како да ја инсталираме најновата верзија на Убунту (8.04 – Hardy Heron), која ја препорачувам на сите почетници на Линукс како нивна прва дистрибуција. Туторијалот е објаснет во детали, со цел да може секој да го инсталира без разлика дали е експерт или почетник во областа на ГНУ/Линукс.

Прочитај повеќе

Следнава статија ќе ви прикаже како да инсталирате Fedora Linux Core 8 на вашиот компјутер. Во овој случај, јас ја инсталирам на виртуелна машина бидејќи веќе ја имам инсталирано на компјутерот. Постапката е целосно иста како и при инсталација на компјутер. Потребни работи: Едно DVD/CD со Fedora Core 8 и малку време.

Прочитај повеќе