Apple објаснува зошто iPhone собира локација

„Корисниците се збунети бидејќи Apple не достави доволно информации и едукација за вакви проблеми со податоците.“, пишува Apple во официјалното соопштение.

Apple вели дека сепак постоело грешка, локацијата не требало да биде снимана до година дена и најави дека ќе го намали ова време на седум дена, како и најави дека нема да собира толку многу лични податоци туку само потребната географска локација за да може да функционираат таргетираните реклами и локациските сервиси кои го користат тој фајл.

Во официјалната изјава Apple вели дека не ја следи локацијата, дека ова складирање го прави за попрецизно и побрзо одредување на локацијата на мобилен телефон. Користејќи Wi-Fi и мобилни репетитори, iPhone-от ќе може да ја одреди локацијата за само неколку секунди.

„Причината што iPhone чува толку многу податоци [до година дена] е грешка која е откриена и која планираме да ја поправиме. Не мислиме дека на iPhone му потребни информации од повеќе од седум дена.“

Apple вели и дека е грешка што iPhone собира информации и откако ќе се ислучат локациските сервиси на телефонот.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии