Застрашувачки малициозен софтвер прислушува преку изгасен Android телефон

Новопронајден малициозен софтвер на Android може да ве прислушува дури и ако го исклучите телефонот, велат безбедносните експерти на AVG кои го пронајде софтверот. Кога го гасите телефонот, софтверот ја презема контролата врз телефонот, па наместо да се изгаси, тој влегува во состојба како да е „заспиен“ и и ве шпионира.

При исклучувањето, телефонот наизглед поминува низ вообичаените фази. Анимацијата за гасење поминува и екранот се исклучува, но телефонот може да снима аудио, да испраќа пораки и податоци, да фотографира или да снима видео. Софтверот ги напаѓа сите верзии на Android освен 5.0, но потребни се root-пермисии за негово функционирање. Бројот на инфицирани телефони за сега не е голем, односно 10.000 уреди од кои најголем дел се во Кина.

Од AVG софтверот го нарекоа Android/PowerOffHijack.A и истовремно објавија дека нивниот антивирус успешно ја детектира безбедносната закана, но ги советуваат корисниците доколку сакаат да бидат сигурни дека нивниот телефон е исклучен да ја извадат батеријата?!

3 коментари на “Застрашувачки малициозен софтвер прислушува преку изгасен Android телефон

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии