61% од прегледите за електроника на Amazon се лажни

Дејан Соколоски

во Вести

Amazon тврди дека 99% од прегледите напишани за производите кои ги продаваат се легитимни и доаѓаат од купувачи. Сепак оваа бројка е многу пониска, покажува истражувањето кое го направи Washington Post.

Лажните прегледи започнуваат од Facebook. Продавачите бараат купувачи и потоа со финансиска компензација дополнително ги мотивираат да напишат позитивен преглед.

Кога електроника е во прашање најфалсификувани се прегледите за Bluetooth звучници и бежични слушалки. Првите се со 58,2% проблематични прегледи, а вторите 50,7%. Ова се податоци според ReviewMeta, веб-страницата не тврди дали прегледите се лажни, туку само дека се проблематични.

Истите резултати ги потврдува и анализа на друг сервис, Fakespot. Според нивната анализа најфалсификувани производи од електроника се:

  • безжични слушалки
  • навлаки за телефони
  • паметни часовници
  • кабли за полнење
  • додатоци од трети производители како (Fitbit, Gpro, Garmin)

„Денес е многу тешко да продадете нешто на Amazon ако се натпреварувате фер. Ако сакате вашиот производ да биде компетитивен мора некако да произведете прегледи“.

Секако електроника не е единствениот сектор каде се јавува овој проблем. Проблемот постои во сите сектори, од облека до додатоци за исхрана и витамини. Најголем е проблемот со додатоците за исхрани кај кои 64% од прегледите се фабрикувани.

1 коментар на “61% од прегледите за електроника на Amazon се лажни

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии