3Д испечатеното оружје наскоро ќе биде забрането во САД

Стејт департментот се обидува да пронајде законска основа со која ќе го забрани 3Д отпечатеното оружје. Ова навидум изгледа едноставно, но приврзаниците на 3Д-испечатеното оружје велат дека проблемот е поголем, и законот е во спротивност на Првиот амандман на Уставот на САД. Проблематичен е и Вториот амандман кој го гарантира правото на граѓаните за поседување на огнено оружје.

Но, 3Д принтерите се моќни машини кои се способни да креираат оружје кое е нерегулирано и без сериски број кое би било речиси невозможно да се следи. Ова е вистински кошмар за полицијата и органите за безбедност во САД, уште повеќе бидејќи оружјето не се појавува ниту на скенерите на аеродромите.

Забелешките пред се се однесуваат на забраната за објавување на 3Д-моделот, Lilerator – првиот 3Д-испечатен пиштол, а според Defense Distributed и Second Amendment Foundation ова е во спротивност со членот кој гарантира слободен проток на информации. Стејт департментот вели дека не станува збор за информации, туку дека 3Д-шемите и упаството за нивно склопување се оружје, а не едноставна информација, како што се обидуваат да престават Defense Distributed и SAF.

Со оглед на тоа дека претседателот Обама, најави дека сака да го намали бројот на оружје на улиците, изгледа речиси неверојатно дека администрацијата ќе попушти и ќе дозволи сосем нерегулирано испринтано оружје да се продава на улиците на САД, и уште поважно на Интернет каде било кој ќе има пристап до оружјето без притоа да исполни било какви услови. Се чини дека ова им е јасно и на Defense Distributed и Second Amendment Foundation, кои се обидуваат да остварат финансиска компензација, јави TechWorm.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии