15-годишник стана најмладиот креатор на хуманоиден робот

Image courtesy of odditycentral.com

Димитри Хацис од Грција со само петнаесет години стана најмладиот креатор на робот со човечка големина висок 1,85 сантиметри. Младиот Димитри е еден од учесниците на проектот за роботика со отворен код InMoov , чија цел е да овозможи на секој да може да креира својот робот во сопствениот дом со помош на 3Д принтер.

Dimitris-Hatzis-robot4

Хуманоидниот робот наречен Troopy кој го креираше Димитри е составен од над 475 делови, најголемиот дел од нив се испринтани делови. Покрај тинејџерот, организаторот и скулптор Гаел Лангевин му помогна да се креира роботот. Troopy e креиран за период од 1.400 часа со испринтатни делови со димензии 12х12х12cm, и може самостојно да ги движи очите и главата, и ги има таканаречените „пет степени на слобода“ во движењето на рацете. „Секој нов робот е подобар модел на претходникот – затоа овој робот не е во финалниот облик, а можеби и никогаш нема да биде. Постојано се подобрува и надградува,“ вели младиот Димитри за Oddity Central.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии