Следење на корисниците со AdBlock можеби е против европските правила

Детектирањето на корисници кои користат AdBlock можеби е против-законско. Според Александер Ханиф oд Тhink Privacy Inc., сајтовите кои детектираат „ad blocker“ софтвер го нарушуваат правото на приватност на корисниците, и наскоро оваа пракса ќе ја изнесе пред суд. Писмото кое го сподели г. Ханиф изгледа дека потекнува од Европската комисија, и датира од крајот на февруари.

За детектирање на корисниците кои имаат AdBlocker екстензија сајтовите треба да инсталираат интернет колаче. Сепак, доколку ова не им е најавено на корисниците тогаш не е легално, во Европа сите сајтови мора јасно да нагласат дека користат веб колачиња, и со тоа сајтовите го прекршуваат законот за приватност, вели Register. Доколку издавачите се принудени да ги прашаат корисниците пред да дојдат до овие податоци, тогаш или треба да ја скријат содржините од прелистувачот пред да добијат дозвола или да ја остават содржината достапна пред да ги покажат содржините.

2 коментари на “Следење на корисниците со AdBlock можеби е против европските правила

    1. Точно. Ние се обидуваме да се поврземе со читателите на малку подиректен начин. Доколку се испостави дека ова е против правилата, ќе престанеме со таа пракса. Целта ни е да отвориме дебата околу AdBlocker.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии