Европските стартапи собраа 2,6 милијарди евра само во јануари и февруари

Само во првите два месеци од 2016 година европскиот стартап екосистем, вклучувајќи го и Израел, успее да собере инвестиции во вредност од 2,66 милијарди евра. Овие средства се инвестирани во 527 различни зделки, јави Tech.eu. За споредба, во истиот период инвестициите изнесуваа 1,99 милијарди евра, во половина помалку зделки. Ова е пораст од 34 отсто во инвестициите и 158 отсто во број на инвестиции.

Добар дел од овие инвестиции, 56, се над 10 милиони евра, а повеќе од половина или 316 се над 5 милиони евра. Најинтересни според бројот на инвестиции се Франција (97), Велика Британија (96) и Германија (69). Според инвестициите, Велика Британија води со 869 милиони евра пред Израел (587) и Франција (370). Интересно на седмото место според инвестициите е Србија. Србија на оваа листа е благодарение на Seven Bridges, медицински стартап кој работи на истражување на геномот на ракот.

tech_eu_2

Индустриите со најмногу инвестиции се од: FinTech (финансиски решенија), хардвер, продажба, Enterprise SaaS и е-трговија.

tech_eu_7

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии